Zomer 2024 meer dan ooit zomer van de trein

Vorige zomer vervoerden de treinen van NMBS 8% meer reizigers dan het jaar ervoor. Het doel voor 2024 is om het gebruik van de trein tijdens de zomervakantie nog meer te stimuleren, met een aanbod dat is afgestemd op de populairste toeristische bestemmingen, met voordelige zomertickets en tal van tips voor uitstapjes in het hele land. Ontdek het treinaanbod voor uitstapjes in België tijdens de zomer van 2024 ...

Elk jaar past NMBS haar treinaanbod aan om vrijetijdsreizen aan te moedigen tijdens de zomervakantie. Om rekening te houden met het werkelijke treingebruik in de verschillende regio's van het land tijdens deze periode van het jaar, rijden er in de schoolvakantie iets minder treinen tijdens de piekuren. Tegelijk worden er meer treinen ingelegd naar toeristische en vrijetijdsbestemmingen.

Een trein voor iedereen

Tot zondag 31 augustus breidt NMBS haar aanbod uit naar de belangrijkste toeristische bestemmingen van het land.

Op zonnige dagen is de Belgische kust een populaire bestemming voor iedereen die op zoek is naar wat verkoeling. Naast het gebruikelijke aanbod naar de kust legt NMBS zowel op weekdagen als in het weekend een reeks extra treinen (de Kust-Express) in naar Oostende, Blankenberge, Knokke en De Panne.

Tijdens de week en in het weekend zullen er ook extra treinen rijden naar de dierentuin Planckendael en het pretpark Plopsaland. In het weekend worden er ook extra treinen ingezet naar het pretpark Walibi (station van Bierges), het dierenpark Pairi Daiza (station van Cambron-Casteau) en de gemeente Houyet, het vertrekpunt voor een kajaktocht op de Lesse.

De aanpassingen aan het treinaanbod houden ook rekening met de werken die Infrabel in juli en augustus op het net uitvoert. Klik hier voor meer gedetailleerde informatie: https://www.belgiantrain.be/nl/news/timetable-summer

Belangrijke tips:

Bereid je reis altijd goed voor en raadpleeg de reisplanner via de NMBS-website of -app, die rekening houdt met alle aangepaste dienstregelingen. Op dagen dat het erg mooi weer is, kan het uiteraard zeer druk zijn op de treinen. De NMBS-reisplanner geeft informatie over de bezettingsgraad van elke trein, zodat je kan beslissen of je een andere, minder drukke trein neemt. ​

Het is ook belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Daarom stelt NMBS in de grootste stations van het land waterfonteinen ter beschikking van de reizigers. Daar kan je je drinkfles gratis vullen in het station, zodat je tijdens je reis goed gehydrateerd blijft.

Tickets voor alle uitstapjes

Voor jongeren onder de 26 jaar is er deze zomer weer de populaire Youth Holidays. Het voordeel: hiermee kunnen jongeren onbeperkt met de trein reizen door het hele land, en dat tegen € 18 voor (een abonnement van) een week of tegen € 35 voor (een abonnement van) een maand.

Deze zomer is er bovendien een nieuw product voor jongeren tussen 18 en 24 jaar waarmee ze overal in het land met de trein, tram, bus en metro kunnen reizen. De Youth Holidays Combi, die verkrijgbaar is tegen € 59 voor (een abonnement van) een maand, is het resultaat van de samenwerking tussen NMBS, de TEC, de MIVB en De Lijn. ​

Het Discovery Ticket combineert de toegang tot een pretpark of een activiteit met een treinreis heen en terug tegen halve prijs (ticket geldig op weekdagen vanaf 9 uur). NMBS werkt samen met een aantal toeristische partners, waaronder de dierentuinen van Antwerpen en Planckendael, het dierenpark Pairi Daiza, Sea Life in Blankenberge, de pret- en watersportparken Walibi en Aqualibi in Waver, Bellewaerde en Bellewaerde Aquapark in Ieper enz. En voor de liefhebbers van wetenschap en cultuur zijn er ook Discovery Tickets voor Technopolis in Mechelen, het museum Train World, Mini-Europe en het Koninklijk Legermuseum in Brussel, het Gallo-Romeins Museum in Tongeren enz.

Op vraag van de organisatoren van een hele reeks festivals legt NMBS extra treinen in op de lijnen naar deze festivals en concerten. Klik hier voor meer informatie: ​ ​ https://www.belgiantrain.be/nl/leisure/music-events

De NMBS-blog staat vol leuke ideeën voor zomerse uitstapjes met de trein met je partner, familie of vrienden: ​ https://www.belgiantrain.be/nl/travel-ideas/inspiration/nmbs-sncb-blog

Naar het buitenland ...

Speciaal voor de toeristische en sportzomer in Parijs legt NMBS extra klassieke treinen naar de Franse hoofdstad in. Dit is de 'Eurocity'-trein. Meereizen kan tegen de zeer scherpe prijs van vanaf € 34 per ticket. Tussen 24 juli en 11 augustus zullen er twee Eurocitytreinen per dag rijden, en tussen 28 augustus en 8 september één trein per dag (de treinen zullen ook terugkeren vanuit Parijs).

Bovendien lanceerde NMBS op 30 juni, in samenwerking met de grensoverschrijdende operatoren Arriva en NS, de 'Drielandentrein'. Deze nieuwe rechtstreekse verbinding tussen België, Nederland en Duitsland verbindt onder andere de steden Luik, Maastricht en Aken.

En last but not least biedt NMBS via haar verkoopkanalen meer dan 1.000 internationale bestemmingen aan op minder dan 6 uur van Brussel, met maximaal één aansluiting. NMBS wil België, en Brussel-Zuid in het bijzonder, op die manier positioneren als draaischijf voor het Europese spoorverkeer.

... of zomeren in België

En ook voor wie in juli en augustus naar het werk reist, blijft de trein uiteraard een comfortabel en toegankelijk alternatief, bijvoorbeeld tijdens de werkzaamheden in de Brusselse tunnels. De S-treinen – de voorstadstreinen in en rond Brussel – zijn ideaal om naar Brussel te reizen vanuit alle stations op het traject Namen - Gembloers - Louvain-la-Neuve - Ottignies, of vanuit de stations op het traject Groenendaal - Hoeilaart - Terhulpen - Genval - Rixensart.

NMBS wenst zowel de vakantiegangers als wie doorwerkt of studeert (op de trein, waarom ook niet?) alvast een topzomer in 2024!

Bart Crols

Bart Crols

Woordvoerder, NMBS

 

 

 

 

 

Over NMBS

Onderweg. Naar beter. NMBS, de operator voor het reizigersvervoer per trein in België, wenst de oplossing te zijn voor een comfortabele en duurzame mobiliteit in België. Haar streefdoel: tevreden klanten die de trein zien als een evidente oplossing voor hun mobiliteitsbehoeften. Als één van de grootste werkgevers in België en als sleutelspeler voor de mobiliteit blijft NMBS investeren in klantgericht, stipt, veilig en comfortabel vervoer. De teams van NMBS zetten zich dag in dag uit in voor comfortabele en functionele stations, het bevorderen van intermodale verbindingen, het onderhouden en vernieuwen van treinen en reizigers veilig op hun bestemming te brengen. Elke dag opnieuw zetten ze de klant centraal.

Neem contact op met

www.nmbs.be