Vernieuwingswerken station Diest gaan van start

  • Station wordt integraal toegankelijk: hogere perrons en voetgangersbrug met liften naar elk perron
  • Dubbel zoveel fietsparkeerplaatsen
  • Nieuw busstation
  • Stationsplein heraangelegd

Aan het station van Diest gaan dinsdag 15 december grote vernieuwingswerken van start. Het Stationsplein wordt vernieuwd, er komt een nieuw busstation en in het treinstation zelf worden de perrons verhoogd en komt er over de sporen een nieuwe voetgangersbrug met een lift en een trap naar elk perron. Tot slot wordt ook de capaciteit van de twee fietsparkings verdubbeld. Dinsdag starten de werken aan de fietsenstalling op het Stationsplein.

Elke week nemen gemiddeld zeventienduizend mensen de trein in het station van Diest (aantal voor de Coronacrisis). Voor het comfort van deze reizigers en om nog meer reizigers aan te trekken, moet het station de komende jaren verder uitgroeien tot een functioneel en toegankelijk mobiliteitsknooppunt, waar reizigers in alle comfort kunnen overstappen van het ene vervoersmiddel op het andere.

Dubbel zoveel fietsparkeerplaatsen

De twee fietsparkings aan het station, één aan de voorzijde en één aan de achterzijde, worden volledig vernieuwd en uitgebreid. De totale capaciteit zal verdubbelen van 420 naar 834 plaatsen.

De meeste plaatsen komen aan de fietsenstallingen aan de voorzijde van het station. Deze werken, die dinsdag van start gaan, moeten in de eerste helft van volgend jaar zijn afgerond. Tijdens de werken kunnen reizigers hun fiets parkeren in een tijdelijke fietsenstalling.

De fietsparking aan de achterkant van het station wordt overdekt en uitgebreid in 2023.

Integraal toegankelijk station

De grootste werken aan het station starten in de tweede helft van volgend jaar. Samen met Infrabel verhoogt NMBS de twee perrons, waardoor reizigers eenvoudiger in en uit de trein kunnen stappen. Er komen ook nieuwe schuilhuisjes, banken, luifels en verlichting.

Boven de perrons komt een nieuwe voetgangersbrug, met een lift en een trap naar elk perron. De huidige voetgangersbrug wordt afgebroken van zodra de nieuwe klaar is. De onderdoorgang in het station zal worden gerenoveerd.

Deze werken moeten in de loop van 2024 zijn afgerond. Het station van Diest zal dan integraal toegankelijk zijn, waardoor alle reizigers – ook zij met een beperkte mobiliteit – op alle perrons eenvoudig de trein kunnen nemen. In Diest kan nu al 7 dagen op 7 gratis assistentie worden aangevraagd.

In het station komt een nieuwe voetgangersbrug, met liften en trappen naar elk perron.
In het station komt een nieuwe voetgangersbrug, met liften en trappen naar elk perron.

Nieuw stationsplein met busstation

In een volgende fase zal De Lijn een nieuw busstation bouwen ten westen van het bestaande busstation. Bij het ontwerp werd er volop ingezet op een comfortabele plek voor reizigers en personeel ; groenzones hebben hierin ook een plaats gekregen. Het nieuwe busstation zal plaats kunnen bieden aan 8 (gelede) bussen, met daarnaast ook nog 2 wachthaltes, waar bussen hun vertrektijd kunnen afwachten zonder het andere verkeer te hinderen.

Het nieuwe busstation zal ook ruime en moderne schuilmogelijkheid bieden, en er wordt veel aandacht besteed aan toegankelijkheid voor mindervaliden en slechtzienden. Tenslotte voorziet De Lijn ook digitale reizigersinformatieborden op het nieuwe busstation. De Lijn blijft het bestaande busstation gebruiken tot het nieuwe klaar is.

Wanneer het nieuwe busstation door De Lijn is gerealiseerd en in gebruik genomen, kan de Stad Diest het Stationsplein, gelegen voor het stationsgebouw, heraanleggen. Zowel aan de voor- als aan de achterzijde van het station komt een Kiss&Ride.

Uitgebreid treinaanbod

Ook het treinaanbod in Diest wordt sterk uitgebreid. Zo komt er tegen 2023 een snelle IC-verbinding tussen Hasselt en Antwerpen, die ook zal stoppen in Diest. Reizigers uit Diest zullen daardoor in amper 45 minuten in Antwerpen-Centraal staan.

Nog tegen 2023 zal de IC Hasselt – Leuven – Brussels Airport-Zaventem – Antwerpen-Centraal op zondag elk uur rijden in plaats van om de twee uur nu. Daardoor krijgt Diest ook op zondag elk uur een rechtstreekse treinverbinding met Hasselt, Leuven en de luchthaven van Zaventem.

Samenwerking tussen verschillende partners

De vernieuwing van het station van Diest en de stationsomgeving is een samenwerking tussen NMBS, Infrabel, De Lijn, Stad Diest, Provincie Vlaams-Brabant, Het Agentschap Wegen en Verkeer, Interleuven en de Vlaamse Milieumaatschappij.

Een overzicht van hoe het station en de stationsomgeving er na de werken zullen uitzien.
Een overzicht van hoe het station en de stationsomgeving er na de werken zullen uitzien.
Dimitri Temmerman

Dimitri Temmerman

Woordvoerder, NMBS
Frédéric Petit

Frédéric Petit

Woordvoerder Infrabel

Karen Van der Sype

Woordvoerder De Lijn

Ann Schevenels

Gedeputeerde voor ruimtelijke ordening provincie Vlaams-Brabant

Karen Dirickx

Ruimtelijk planner provincie Vlaams-Brabant

Bart Stals

Schepen voor Openbare werken en stadsontwikkeling Stad Diest

Kathleen Berx

Diensthoofd Ruimtelijke Ordening Stad Diest

Over NMBS

Onderweg. Naar beter. NMBS, de operator voor het reizigersvervoer per trein in België, wenst de oplossing te zijn voor een comfortabele en duurzame mobiliteit in België. Haar streefdoel: tevreden klanten die de trein zien als een evidente oplossing voor hun mobiliteitsbehoeften. Als één van de grootste werkgevers in België en als sleutelspeler voor de mobiliteit blijft NMBS investeren in klantgericht, stipt, veilig en comfortabel vervoer. De teams van NMBS zetten zich dag in dag uit in voor comfortabele en functionele stations, het bevorderen van intermodale verbindingen, het onderhouden en vernieuwen van treinen en reizigers veilig op hun bestemming te brengen. Elke dag opnieuw zetten ze de klant centraal.