Vernieuwde stationsomgeving Beernem feestelijk ingehuldigd

Vier jaar na de start van het project voor de vernieuwing van het station en de stationsomgeving van Beernem, in het kader van de aanleg van het 3de en 4de spoor tussen Gent en Brugge, werd zaterdag de heraangelegde stationsomgeving feestelijk ingehuldigd.

Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel legt momenteel twee extra sporen aan voor meer capaciteit op de spoorlijn tussen Brugge en Gent. NMBS profiteert daarvan om samen met Infrabel de perrons in de verschillende stations op de spoorlijn te verhogen en te vernieuwen om de toegankelijkheid van station en trein te verbeteren. Dat is in Beernem niet anders: het station is voortaan integraal toegankelijk.

De nieuwe, 4 meter brede voetgangerstunnel onder de sporen geeft via trappen enhellingen toegang tot de verhoogde perrons die uitgerust zijn met luifels, schuilhuisjes, zitbanken, energiezuinige ledverlichting, luidsprekers en blindengeleidetegels.

Aan beide kanten van de sporen zijn nieuwe parkings (voor in totaal 120 auto’s) voorzien. De aanleg van nieuwe fietsenstallingen (voor meer dan 400 fietsen) is eveneens gepland om reizigers zo vlot mogelijk de trein te doen nemen.

Stationsplein

Het Stationsplein is ingericht als een aangename, groene zone. Het plein behoudt bovendien zijn evenementenfunctie. Zo is er volgend weekend Lentekermis op het vernieuwde Stationsplein.

Op het vernieuwde stationsplein kant Wingene Steenweg is een Fietspunt gevestigd dat wordt uitgebaat door het OCMW van Beernem. Hier kan iedereen terecht voor kleine fietsherstellingen, fietsgraveren, een bikewash of om een fiets te huren. Er komen ook nog openbare toiletten.

Op het nieuwe plein kant Stationsstraat is een bushalte van De Lijn gevestigd.

Investering in reizigers- en goederenverkeer

Infrabel en zijn dochter TUC RAIL werken al geruime tijd aan het derde en vierde spoor. De werken zitten momenteel op kruissnelheid. ​ In Hansbeke en Aalter zitten de bouwkundige werken in hun laatste rechte lijn. Tegelijkertijd zijn spoorwerken volop bezig tussen Oostkamp en Beernem.

De aanleg van twee nieuwe sporen moet de kustregio vlotter bereikbaar maken vanuit het binnenland en komt ook het goederenverkeer ten goede.

Bart Crols

Bart Crols

Woordvoerder, NMBS

 

Over NMBS

Onderweg. Naar beter. NMBS, de operator voor het reizigersvervoer per trein in België, wenst de oplossing te zijn voor een comfortabele en duurzame mobiliteit in België. Haar streefdoel: tevreden klanten die de trein zien als een evidente oplossing voor hun mobiliteitsbehoeften. Als één van de grootste werkgevers in België en als sleutelspeler voor de mobiliteit blijft NMBS investeren in klantgericht, stipt, veilig en comfortabel vervoer. De teams van NMBS zetten zich dag in dag uit in voor comfortabele en functionele stations, het bevorderen van intermodale verbindingen, het onderhouden en vernieuwen van treinen en reizigers veilig op hun bestemming te brengen. Elke dag opnieuw zetten ze de klant centraal.