Vanaf 1 februari is het mogelijk om zowel in als rond Brussel met één enkel vervoerbewijs te reizen met trein, tram, bus en metro
Met de intermodale vervoerbewijzen 'BRUPASS' en 'BRUPASS XL' vergemakkelijken de vier openbaarvervoerbedrijven het gebruik van het openbaar vervoer en wordt het aantrekkelijker om vanuit de randgemeenten naar Brussel te gaan en terug.
Na goedkeuring door de verschillende regeringen lanceren NMBS, De Lijn, TEC en de MIVB een nieuw productengamma dat toegang biedt tot alle openbaarvervoermiddelen in een uitgebreide zone rond Brussel. Tot nu toe was de perimeter beperkt tot het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Vanaf 1 februari 2021 kunnen de reizigers dankzij de nieuwe BRUPASS XL-tickets en -abonnementen met één enkel ticket en met een gemeenschappelijk tarief gebruikmaken van trein, tram, bus en/of metro in een uitgebreide perimeter van 11,5 km rond de 19 Brusselse gemeenten (met uitzondering van de bediening van de luchthaven). De BRUPASS vervangt de MTB- en JUMP-vervoersbewijzen binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Het openbaar vervoer is essentieel voor wie zich veilig, comfortabel en duurzaam wil verplaatsen. Het blijft ook de oplossing bij uitstek voor de files. De nieuwe vervoersbewijzen moedigen het gebruik van het openbaar vervoer van de vier operatoren aan voor de verplaatsingen in Brussel en daarrond.
Alle voordelen van intermodaliteit binnen een ruimere perimeter
Vanaf 1 februari kunnen de reizigers nog makkelijker profiteren van het openbaarvervoersaanbod in en rond Brussel, doordat ze de verschillende vervoermiddelen van de vier operatoren met een en hetzelfde ticket kunnen combineren in een nog ruimere zone.
De vier operatoren deden grote investeringen om het vervoersaanbod in en rond Brussel uit te breiden.
Dankzij het nieuwe vervoersplan van NMBS, dat op 13 december 2020 werd gelanceerd, rijden er meer treinen ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat en zijn de aansluitingen met de bussen, trams en metro van MIVB, De Lijn, en TEC verbeterd. De complementaire netten bieden ruime overstapmogelijkheden in alle richtingen, zodat reizigers met het nieuwe vervoersbewijs nog vlotter op hun bestemming geraken.
In het station van Schaarbeek bijvoorbeeld zijn er op weekdagen betere aansluitingen tussen de nieuwe IC-treinen Kortrijk – Brussel – Schaarbeek en de trams en bussen van MIVB. In de intermodale stations van Schaarbeek, Anderlecht, Brussel-Zuid, Brussel-Centraal en Brussel-Noord zijn er in het weekend betere aansluitingen dankzij de nieuwe treinen op de verbinding Zottegem – Brussel – Schaarbeek.Nog in het kader van het nieuwe vervoersplan is in december 2020 het nieuwe station van Anderlecht geopend, op de lijn Dendermonde – Brussel – Zottegem. Het station bevindt zich vlak naast de metro- en bushalte van MIVB aan COOVI.
De ontwikkeling van het busnet van de MIVB zorgde voor nieuwe buslijnen die de stations bedienen, zoals lijn 37 aan het station Linkebeek, of lijn 56 die het station Brussel-Schuman verbindt met verschillende wijken in het noorden van het gewest.
De Lijn stelde in juni 2020 een geheel nieuwe generatie gelede bussen (trambus) voor op lijn 820, die Jette verbindt met de noordrand en de luchthaven. Geplande werkzaamheden op het traject zullen de komende tijd de doorstroming van de Ringtrambus aanzienlijk verbeteren.
TEC verbeterde onder andere de leesbaarheid van het net door de expreslijnen naar voren te schuiven met een nieuwe lijnnummering (E11, E12 en E13, wat de oude namen Conforto of Conforto bis vervangt).
Dankzij deze vorderingen zijn er meer verplaatsingsmogelijkheden met het openbaar vervoer in Brussel en vanuit de randgemeenten. Een dichter aanbod dat nu ook gemakkelijker toegankelijk is voor iedereen dankzij één enkel ticket en met één enkel tarief. Door het mobiliteitsgedrag te veranderen moet dit het aandeel van de auto's verminderen. Harmonisatie van de tarieven zal niet alleen het gebruik van het openbaar vervoer vereenvoudigen, maar ook het aanbod uitbreiden en de kosten van intermodaliteit voor de gebruiker verlagen.Hierdoor kunnen nu 1,3 miljoen autoritten met het openbaar vervoer worden gemaakt, waardoor de druk van de auto op Brussel en de onmiddellijke omgeving wordt verminderd.
Een concrete stap voorwaarts voor het GEN-project
De uitbreiding van de zone in en rond Brussel en de Rand waar trein, bus, tram en metro naadloos gecombineerd kunnen worden, is een nieuwe stap voor het GEN (het Gewestelijk ExpresNet), de mobiliteitsoplossing die de verschillende vormen van openbaar vervoer combineert en die gelanceerd werd in 2015 en elk jaar vordert.
BRUPASS, de nieuwe naam van de intermodale vervoerbewijzen in Brussel
Met verschillende openbaarvervoermiddelen in Brussel reizen blijft mogelijk dankzij het bestaande productenassortiment dat vandaag een nieuwe naam gekregen heeft. De huidige "JUMP tickets" (1 rit, 10 ritten of dagkaarten) en "MTB-abonnementen" van 1 maand of 1 jaar zullen voortaan BRUPASS heten. Deze vervoerbewijzen worden vanaf 1 februari 2021 aangevuld met het "BRUPASS XL"-gamma, dat een groter gebied zal bestrijken (de 19 Brusselse gemeenten en de nabije periferie).
Een zone die bediend wordt door bijna 1.400 treinen per dag, met 53 stations en ruim 2.800 bus-, tram- en metrohaltes
Voor de treinritten betekent dit dat de huidige zone - die wordt gedekt door de 35 Brusselse stations - wordt uitgebreid met 18 stations: Beersel, Buda, Diegem, Dilbeek, Groenendaal, Groot-Bijgaarden, Hoeilaart, Holleken, Linkebeek, Lot, Nossegem, Ruisbroek, Sint-Genesius-Rode, De Hoek, Sint-Martens-Bodegem, Vilvoorde, Zaventem en Zellik.
Voor de TEC zal het aantal bediende haltes stijgen van 73 tot 121, ofwel 48 bijkomende haltes. Elke dag verbinden bijna 600 ritten Wallonië met Brussel.
De zone wordt doorkruist door 111 buslijnen van De Lijn. De bussen stoppen in Brussel en de Rand aan zo’n 600 eigen haltes, bovenop een groot aantal haltes die gedeeld worden met NMBS, MIVB en TEC.
De toegang tot het volledige MIVB-net blijft uiteraard gegarandeerd: het gaat om 83 tram-, bus- en metrolijnen, 2.200 haltes en 69 metro- en premetrostations.
Enkel voor de bediening van de luchthaven van Zaventem is er in beide richtingen een speciaal tarief.
Concreet
Producten en tarieven (vanaf 01/02/2020):
Voor de nieuwe BRUPASS XL-zone:
- Vervoersbewijzen :
- BRUPASS XL 1 rit 3 euro
- BRUPASS XL 10 ritten 20 euro
- Abonnementen :
- BRUPASS XL 1 maand 74 euro
- BRUPASS XL 12 maanden 775 euro
Voor de BRUPASS-zone :
- Vervoersbewijzen :
- BRUPASS 1 rit 2,4 euro
- BRUPASS 10 ritten 15 euro
- BRUPASS 1 dag 7,5 euro
- Abonnementen :
- BRUPASS 1 maand 55,5 euro
- BRUPASS school 90 euro
- BRUPASS 12 maanden 583 euro
De BRUPASS- en BRUPASS XL-producten worden toegevoegd aan het bestaande aanbod van de vier operatoren. De verschillende producten zullen te verkrijgen zijn via de verkoopkanalen van de vier operatoren, met uitzondering van de BRUPASS school, die uitsluitend door MIVB zal worden verkocht en de BRUPASS XL voor 1 rit en voor 10 ritten, die niet door De Lijn worden verkocht.
De tickets en abonnementen kunnen op een MOBIB-kaart geladen worden en moeten systematisch worden gevalideerd bij elk vervoermiddel dat tijdens de reis gebruikt wordt (aan een valideertoestel van de MIVB, TEC en/of De Lijn, en via een verkoopautomaat van NMBS alvorens op de trein te stappen).
Er wordt ook gewerkt aan digitale versies van deze producten, die ten vroegste begin 2022 beschikbaar zullen zijn.
Georges Gilkinet, vicepremier en federaal minister van Mobiliteit : "Een uniek tarief en een enkel betaalmiddel voor het openbaar vervoer in en rond Brussel is een kleine revolutie en een beslissende stap om van mobiliteit een vrijheid te maken. BRUPASS zal het leven van de pendelaars en iedereen die gebruikmaakt van trein, tram, bus of metro stukken makkelijker maken. Ik ben er zeker van dat velen zullen ontdekken dat de trein een geloofwaardig en aanvullend alternatief is om zich vrijer naar en in onze hoofdstad te verplaatsen. Met een enkel ticket voor al het openbaar vervoer wordt een nieuwe stap gezet in het verbeteren van het aanbod en de dienstverlening aan de reizigers. Mijn wens is duidelijk: iedereen de mogelijkheid bieden een mobiliteitskeuze te maken, los van enige beperking. Om dit te bereiken moeten we intelligent investeren in mobiliteit, voor onze economie en onze jobs, voor onze gezondheid en ons milieu. Daarom ben ik als federaal minister van Mobiliteit verheugd over de uitstekende samenwerking met mijn collega-ministers van Mobiliteit. Samen gaan we verder en sneller op weg naar de mobiliteit van morgen."
Sophie Dutordoir, CEO NMBS: "Het nieuwe vervoersplan van NMBS voor 2020-2023 omvat onder meer aanpassingen aan de dienstregeling om de overstappen en de aansluitingen met bus, tram en metro te optimaliseren. Met bijna 1400 treinen per dag die 53 stations in de uitgebreide "BRUPASS XL"-zone bedienen, is het aanbod S- en IC-treinen in en rond Brussel een ideale oplossing om snel en comfortabel te reizen, waarbij de verschillende openbaarvervoersmiddelen naadloos kunnen worden gecombineerd. NMBS kan deze nieuwe concrete stap in het GEN alleen maar toejuichen."
Elke Van den Brandt, Brussels minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Verkeersveiligheid : "Vanaf 1 februari wordt het nog makkelijker om met het openbaar vervoer vanuit de rand rond Brussel tot in het centrum te geraken. De BRUPASS XL is immers geldig op alle voertuigen van De Lijn, de TEC, MIVB en NMBS, in een perimeter van 11,5km rond Brussel. Geen gedoe meer met verschillende kaartjes, gewoon vlot en veilig naar Brussel, dankzij deze mooie samenwerking tussen de verschillende overheden."
Brieuc de Meeûs, CEO MIVB : “Met de nieuwe geïntegreerde Brupass en Brupass XL breidt het openbaarvervoersaanbod uit in en rond Brussel en vermindert de kost voor de gebruiker. Deze verbeterde intermodaliteit biedt de reizigers meer keuze om het ideale traject uit te stippelen. Daardoor kan de reistijd verminderen en krijgen de reizigers meer autonomie voor hun verplaatsingen. Dit kadert volledig in de strategie van de MIVB naar almaar meer flexibiliteit, bijna op maat, zoals met het MaaS-aanbod dat binnenkort nog andere operatoren van zachte mobiliteit zal opnemen.”
Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “Doordat reizigers vanaf nu makkelijker kunnen hoppen met één uniek ticket van de ene vervoersmaatschappij naar de andere in een ruime zone, sluit het OV in het Brussels hoofdstedelijk gewest helemaal aan bij de Vlaamse strategie om te gaan naar een combimobiele aanpak. Weer een drempel minder voor de reiziger en weer een stap dichter bij de nodige modal shift naar meer duurzame verplaatsingen, zeker in de Vlaamse Rand.”
Ann Schoubs, directeur-generaal De Lijn: “De Lijn heeft meer dan honderd buslijnen in de Vlaamse Rand en Brussel. Daaronder enkele van de drukste van heel Vlaanderen. De nieuwe, vlottere en comfortabele overstapmogelijkheden op de netten van de vier vervoermaatschappijen vormen de sterkte van de Brupass en Brupass XL. Beide vervoerbewijzen zijn een belangrijke troef om mensen in deze filegevoelige regio te overtuigen om de auto in te ruilen voor het openbaar vervoer. Samen met de realisatie van het Brabantnet zal De Lijn zo nog beter kunnen bijdragen aan een ambitieuze modal shift in de Vlaamse Rand en Brussel.”
Philippe Henry, vice-ministerpresident en Waals minister van Klimaat, Energie en Mobiliteit: “Dit is niet alleen een concrete stap voorwaarts die een zeer breed publiek ten goede zal komen, we geven hiermee ook een sterk signaal: de verschillende Belgische entiteiten en openbaarvervoersbedrijven bundelen hun krachten zodat alle reizigers als winnaar uit de bus komen. Dit is een belangrijke stap, die ik toejuich. Ik hoop echter dat we nog verder gaan: laat ons blijven werken aan tariefintegratie en aan de integratie van betaalmiddelen tussen de verschillende operatoren, met een nog grotere ambitie om de gebruikers de best mogelijke service te bieden!”
Vincent Peremans, CEO TEC: "Het vereenvoudigen van de klantervaring is een van de belangrijkste doelstellingen van ons businessplan. Dit nieuwe geïntegreerde tariefaanbod, dat het resultaat is van een doeltreffende samenwerking tussen de vervoersoperatoren, versterkt de inspanningen die de TEC reeds heeft geleverd om de mobiliteit tussen Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te verbeteren, met name via het aanbod Express-lijnen. Elke dag bieden wij meer dan 600 ritten aan om de twee regio's met elkaar te verbinden."
Persdiensten
- Federaal minister van Mobiliteit:
Litte Frooninckx, woordvoerster – 0499 59 17 74 - litte.frooninckx@gilkinet.fed.be
- NMBS :
Dimitri Temmerman, woordvoerder - 0499 54 31 43 – dimitri.temmerman@nmbs.be
- Brussels minister van Mobiliteit:
Pieterjan Desmet, adjunct-kabinetschef – 0471 51 34 35 - pdesmet@gov.brussels
- MIVB :
An Van hamme, woordvoerster - 0477 62 73 73 – an.vanhamme@mivb.brussels
- Vlaams minister van Mobiliteit :
Aidan Renquin, woordvoerder – 0485 25 51 81 – aidan.reinquin@vlaanderen.be
- De Lijn :
Karen Van der Sype, woordvoerster - 0470 21 91 68 - karen.vandersype@delijn.be
- Waals minister van Mobiliteit :
Sandra Guily, persattaché – 0486 32 35 34 - sandra.guily@gov.wallonie.be
- TEC:
Stéphane Thiery, directeur marketing & mobiliteit - 0495 50 28 57 – stephane.thiery@letec.be