Trein wint tijdens de zomervakantie aan populariteit

Acht procent meer treinreizigers in juli en augustus in vergelijking met vorig jaar

Meer reizigers kozen deze zomervakantie voor de trein om er een dag op uit te trekken. In juli en augustus waren er acht procent meer reizigers in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vooral voor vrijetijdsverplaatsingen wint de trein aan populariteit. Dat is een trend die al een aantal jaar bezig is en deze zomervakantie opnieuw werd bevestigd.

De trein is niet alleen een veilig, maar ook een comfortabel en duurzaam vervoersmiddel, troeven waar ook de vrijetijdsreiziger almaar meer van overtuigd is. NMBS speelt daar zo goed mogelijk op in. Enerzijds door het treinaanbod naar toeristische bestemmingen zoals pret- en dierenparken, de kust of muziekfestivals tijdens de zomervakantie te versterken. Anderzijds door extra voordelige tarieven aan te bieden, om zoveel mogelijk potentiële reizigers over de streep te trekken.

Zo was er deze zomer het Duo Ticket, waarmee twee personen voor de prijs van één met de trein konden reizen. Een succes, want maar liefst vier miljoen trajecten werden met het ticket afgelegd. De Off-Peak Unlimited, het zomerabonnement waarmee voor een vast bedrag een maand lang onbeperkt met de trein kon worden gereisd, werd door 10.000 reizigers gekocht.

Maar liefst 120.000 reizigers namen hun fiets mee op de trein. Het gaat hier om het aantal verkochte fietssupplementen. Wie een plooifiets mee wil nemen, kan dat gratis. Sinds 2021 zijn er extra fietsplaatsen op de treinen naar de kust en de Ardennen. En tegen 2026 wil NMBS het aantal fietsplaatsen op de trein met 40% verhogen. De fietsrijtuigen zijn goed herkenbaar dankzij grote pictogrammen aan de buitenkant van de trein.

Maar liefst 270.000 festivalgangers kozen voor de trein om van en naar een festival te reizen. Voor twintig festivals versterkte NMBS deze zomervakantie het treinaanbod.

Een abonnement voor elke pendelaar of student

Nu de zomervakantie is afgelopen, verwacht NMBS opnieuw meer scholieren, studenten en pendelaars op haar treinen. In de weken voor de zomervakantie bedroeg het aantal treinreizigers op weekdagen ongeveer 94% van het aantal in 2019. Thuiswerk heeft nog steeds een impact op het aantal pendelaars en de regelmaat waarmee zij de trein nemen.

Sinds april is er voor pendelaars naast het Standard Abonnement ook een Flex Abonnement, gericht op wie twee of drie dagen per week met de trein naar het werk moet. Voor leerlingen en studenten zijn het Student Abonnement en de Student Multi de meest voordelige opties.

Stiptheid

In juli en augustus lag de stiptheid van de treinen telkens boven de 91%. De stiptheid is en blijft één van de belangrijkste prioriteiten van NMBS.

Treinaanbod

Sinds maandag 28 augustus rijdt NMBS opnieuw volgens het aanbod dat tijdens het schooljaar van kracht is. Dat betekent dat er weer meer P-treinen rijden, die het treinaanbod versterken tijdens de ochtend- en avondspits. Vanaf maandag 4 september rijdt er ook opnieuw een vierde IC-trein per uur tussen Antwerpen en Brussel.

Intussen gaat ook de levering van de nieuwe M7-dubbeldekstreinen verder. Meer dan driehonderd rijtuigen worden reeds ingezet, en dat op verschillende IC-verbindingen. Nu al rijdt de M7 op de IC-verbindingen tussen Oostende en Eupen, Gent en Tongeren, Genk en Blankenberge, Quiévrain en Luik en tussen Kortrijk en Sint-Niklaas. Later dit jaar zullen ook de reizigers op de IC-verbinding tussen Luik, Namen en Brussel kunnen genieten van dit nieuwe comfortabele treinmaterieel.

Voor meer informatie over de verschillende producten, tarieven en de volledige dienstregeling kunnen reizigers terecht op de website of de app van NMBS.

Bart Crols

Bart Crols

Woordvoerder, NMBS

 

 

 

 

Over NMBS

Onderweg. Naar beter. NMBS, de operator voor het reizigersvervoer per trein in België, wenst de oplossing te zijn voor een comfortabele en duurzame mobiliteit in België. Haar streefdoel: tevreden klanten die de trein zien als een evidente oplossing voor hun mobiliteitsbehoeften. Als één van de grootste werkgevers in België en als sleutelspeler voor de mobiliteit blijft NMBS investeren in klantgericht, stipt, veilig en comfortabel vervoer. De teams van NMBS zetten zich dag in dag uit in voor comfortabele en functionele stations, het bevorderen van intermodale verbindingen, het onderhouden en vernieuwen van treinen en reizigers veilig op hun bestemming te brengen. Elke dag opnieuw zetten ze de klant centraal.