Trein almaar populairder voor vakantie naar het buitenland

NMBS telt voor zomervakantie 26% meer internationale reizigers in vergelijking met 2019 ​ en + 5.500 internationale bestemmingen vanuit Brussel

De trein is deze zomervakantie populairder dan ooit om met vakantie te gaan naar het buitenland. Dat blijkt uit de verkoopcijfers van NMBS. Tot nu kochten al meer dan 128.000 reizigers een ticket voor een internationale trein in juli of augustus. Dat is ongeveer 26% meer dan voor de covid-crisis, wat voor de internationale treinen al een recordzomer was.

Via haar website NMBS Internationaal biedt NMBS treintickets aan voor maar liefst 5.500 internationale bestemmingen, verspreid over 14 Europese landen. Meer dan 1000 daarvan bevindt zich vanaf Brussel op minder dan zes uur reizen en met maximum één overstap. NMBS heeft haar aanbod met nieuwe bestemmingen in Frankrijk en Italië uitgebreid en wil deze de volgende jaren uitbreiden naar Spanje, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. ​

NMBS heeft als ambitie het internationaal reizen per spoor te faciliteren, en dat via een platform voor de verkoop en reservatie van een groot aantal bestemmingen in Europa, met Belgische en internationale reizigers als doelgroep. Ze werkt daarvoor samen met verschillende toonaangevende spoorwegmaatschappijen.

Populairste bestemmingen

De populairste bestemming met de trein vanuit België deze vakantie is Frankrijk. Vier op de tien internationale reizigers die via de internationale site van NMBS een ticket hebben gekocht, kiezen voor een trein naar onze zuiderburen. Ook Nederland is populair, met 28% van het aantal reizigers. Het Verenigd Koninkrijk staat met 16% van het aantal reizigers op plaats drie. Duitsland staat op plaats vier, met 13% van het aantal reizigers. Een groot aantal reizigers combineert ook meerdere tickets om hun eindbestemming te bereiken.

Top 15 meest verkochte bestemmingen, met reistijd vanuit Brussel

 • Parijs: 1u22
 • Londen: 2u01
 • Amsterdam: 1u52
 • Schiphol: 1u33
 • Rotterdam: 1u10
 • Rijsel: 38 min
 • Keulen: 1u50
 • Luxemburg: 2u53
 • Frankfurt: 3u06
 • Lyon: 3u43
 • Luchthaven Charles De Gaulle: 1u36
 • Frankfurt luchthaven: 3u06
 • Aken: 1u10
 • Avignon: 4u56
 • Utrecht: 2u16

Veilig, comfortabel en duurzaam

Almaar meer Belgen raken dus overtuigd van de troeven van de trein, ook voor hun vakantie naar het buitenland. Reizen met de trein is niet alleen veilig, het is ook comfortabel : de zitplaatsen zijn ruim en hebben voldoende beenruimte. Aan bagage zijn geen extra kosten verbonden. Reizigers verliezen ook geen tijd door uren van tevoren aanwezig te moeten zijn in het station. En bovendien bevinden de meeste internationale treinstations zich vlakbij of pal in het centrum van de stad.

De trein is ook een aangenaam vervoersmiddel, waarbij reizigers onderweg kunnen genieten van de verschillende landschappen. Onderweg naar hun vakantiebestemming kunnen ze in alle comfort een boek lezen, naar muziek luisteren of een gezelschapsspel spelen met hun vrienden of het gezin.

Reizen met de trein is ook beter voor het milieu: één treinreiziger stoot tot veertien keer minder CO2 uit dan een automobilist zou doen voor datzelfde traject.

Om te kunnen genieten van de beste prijs voor hun ticket, raadt NMBS haar klanten aan hun treinreis zo vroeg mogelijk te boeken, en dat voor de momenten wanneer het minder druk is. Daarnaast worden er regelmatig promo’s aangeboden en is er de Interrail Pas, een ticket waarmee je voor een bepaalde periode en aan een vast tarief onbeperkt met de trein kan reizen in Europa.

Meer informatie over het internationale aanbod van NMBS en de verschillende tarieven is terug te vinden via nmbs-internationaal.be.

Bart Crols

Bart Crols

Woordvoerder, NMBS

 

 

Over NMBS

Onderweg. Naar beter. NMBS, de operator voor het reizigersvervoer per trein in België, wenst de oplossing te zijn voor een comfortabele en duurzame mobiliteit in België. Haar streefdoel: tevreden klanten die de trein zien als een evidente oplossing voor hun mobiliteitsbehoeften. Als één van de grootste werkgevers in België en als sleutelspeler voor de mobiliteit blijft NMBS investeren in klantgericht, stipt, veilig en comfortabel vervoer. De teams van NMBS zetten zich dag in dag uit in voor comfortabele en functionele stations, het bevorderen van intermodale verbindingen, het onderhouden en vernieuwen van treinen en reizigers veilig op hun bestemming te brengen. Elke dag opnieuw zetten ze de klant centraal.