Train World, een open en inclusief museum voor iedereen

Een dagje uit naar een museum is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom werkt Train World, het treinmuseum van NMBS, er elke dag hard aan om de bezoekerservaring en de inclusiviteit voor iedere bezoeker te verbeteren. Door zoveel mogelijk fysieke en mentale drempels te verlagen of weg te nemen, probeert ze iedereen een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Op die manier wil het museum ook bezoekers aanspreken die met een andere blik naar de collectie kijken of een museumbezoek anders ervaren. We hebben heel wat initiatieven die inclusie bevorderen en met Multisenso Rail zijn we zelfs een voortrekker binnen België.

Multisenso Rail

‘Multisenso Rail’ is een unieke rondleiding die oorspronkelijk ontwikkeld werd voor personen met een verstandelijke handicap, maar deze werd opengesteld voor iedereen. Hiermee komt Train World tegemoet aan de behoeften van verschillende doelgroepen.

Dit initiatief neemt personen met een verstandelijke handicap mee op sleeptouw doorheen het prachtige decor van Train World op hun maat, aan de hand van verhalen over de Belgische spoorwegen.

De rondleiding is een multisensoriële route die de bezoeker laat ervaren hoe het was om met een stoomtrein te rijden. De verhalenlocomotief bevat aangepaste kledij, tal van belevingsgerichte voelobjecten, maar ook geluiden en geuren. De deelnemers kunnen zelf stoplichten bedienen en rook uit de locomotief laten komen.

Voor de ontwikkeling van dit project ging Train World op zoek naar duurzame samenwerkingsverbanden met gemotiveerde zorginstellingen. Zo werkten ze onder meer samen met opvangcentrum HAMA en dagcentrum De Ark.

Prix CAP 48

Train World won op 6 april 2023 de prijs ‘Prix CAP 48 de l’Entreprise Citoyenne 2023’ in de categorie ‘Toegankelijkheid’ met het initiatief ‘Multisenso Rail’. Deze prijs wil bedrijven uit de openbare sector of privésector belonen die een dynamisch en origineel beleid voeren dat inzet op inclusie van personen met een handicap in de domeinen werkgelegenheid, toegankelijkheid, de financiering van concrete initiatieven of innovatie.

De categorie ‘Toegankelijkheid’ bekroont initiatieven van bedrijven die aan de behoeften van personen met een handicap (werknemers of klanten) willen tegemoetkomen met aangepaste en toegankelijke ruimten en diensten.

Minister Karine Lalieux op bezoek in Train World

Minister Karine Lalieux, bevoegd voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, bracht op 30 mei 2023 een bezoek aan Train World. De minister voor personen met een handicap bedankt het museum Train World en de NMBS voor hun inspanningen om het museum voor alle bezoekers zo inclusief mogelijk te maken.

Minister Lalieux werd tijdens haar bezoek vergezeld door Frédéric, Ardian et Kacper, drie personen met een verstandelijke handicap van opvangcentrum HAMA. Ze wisselden hun ervaringen uit met de minister en vertelden meer over hoe zij het bezoek met de trolley beleefden.

"De toegang tot cultuur en vrije tijd is één van de pijlers van een doeltreffend en succesvol inclusiebeleid voor mensen met een handicap in onze samenleving. Als partner van de EDC-kaart speelt Train World een volwaardige en dynamische rol in de collectieve opbouw van een samenleving waarin iedereen zijn plaats kan vinden en zijn potentieel kan waarmaken. Dit museum samen met mensen met een handicap ontdekken, tijdens een "Multisenso Rail" bezoek, was voor mij een unieke ervaring, tegelijk educatief, recreatief en vooral zeer menselijk". Karine Lalieux

Een werk dat nooit af is

Bouwen aan een actief inclusief museum kent geen einde. Daarom blijft Train World bekijken welke aanpassingen ze kunnen doen om van Train World een zo’n inclusief mogelijk museum te maken. Bijkomende opleidingen voor vrijwilligers en museumpersoneel zijn daarbij essentieel. Daarnaast zet het museum zich in om het aanbod te versterken volgens het principe van "universeel design". Bij dit concept wordt een product ontwikkeld dat geschikt is voor één doelgroep, maar vervolgens kan dienen voor iedereen.

Meer info over alle initiatieven die Train World ontwikkelt in het kader van een meer inclusief museum vind je via deze link: Inclusief museum - Train World.

 

Over Train World...

  • Het NMBS-museum, geopend in september 2015
  • 10.000 m², ± 1.600 objecten uit collecties, ± 30 rijtuigen, wagens en locomotieven om te bewonderen, waaronder de oudste bewaarde stoomlocomotief van België (1844) en de mythische Type 12, de snelste ooit uit haar tijd en die gebouwd werd in ons land (1939)
  • Een unieke scenografie, mogelijk gemaakt door François Schuiten, ExpoDuo en het Train World-team
  • Een museum dat volledig PBM-vriendelijk is, toegankelijk voor iedereen en gericht op inclusiviteit
  • Eén miljoen bezoekers in 7,5 jaar
  • Activiteiten voor alle doelgroepen
  • Reeds 9 tijdelijke tentoonstellingen
  • Drie sterren in de Groene reisgids van Michelin, het Certificate of Excellence van Trip Advisor enz.

 

 

 

 

Over NMBS

Onderweg. Naar beter. NMBS, de operator voor het reizigersvervoer per trein in België, wenst de oplossing te zijn voor een comfortabele en duurzame mobiliteit in België. Haar streefdoel: tevreden klanten die de trein zien als een evidente oplossing voor hun mobiliteitsbehoeften. Als één van de grootste werkgevers in België en als sleutelspeler voor de mobiliteit blijft NMBS investeren in klantgericht, stipt, veilig en comfortabel vervoer. De teams van NMBS zetten zich dag in dag uit in voor comfortabele en functionele stations, het bevorderen van intermodale verbindingen, het onderhouden en vernieuwen van treinen en reizigers veilig op hun bestemming te brengen. Elke dag opnieuw zetten ze de klant centraal.