Steeds meer vrouwen gaan aan de slag bij NMBS

NMBS heeft in 2019 recordaantal vrouwen aangeworven: bijna een derde van alle nieuwe werknemers

NMBS heeft nooit eerder zoveel vrouwen aangeworven als in 2019. Vorig jaar gingen zo’n 390 vrouwen bij NMBS aan de slag, wat bijna een derde is van alle externe aanwervingen. In 2015 was dat nog zestien procent. Bij NMBS heb je de keuze uit een waaier aan jobs. En daarbij spelen geslacht, leeftijd of afkomst geen rol; wat telt zijn competenties en enthousiasme. NMBS is vandaag een afspiegeling van een diverse samenleving, en speelt zo beter in op de noden van de diverse klantenprofielen.

Meer vrouwen aanwerven is voor NMBS geen doel op zich. De voorbije jaren stellen we vast dat steeds meer vrouwen zich kandidaat stellen, en dat voor verschillende soorten jobs: zowel voor een operationele functie – zoals treinbestuurder of treinbegeleider – maar ook voor een job als manager of ingenieur.

Aantal nieuwe treinbestuursters verdubbeld

Er zijn dus steeds meer vrouwen binnen de twee grootste beroepscategorieën bij NMBS: treinbegeleidster en treinbestuurster, jobs die je onder de knie krijgt dankzij een intensieve opleiding bij NMBS.

In 2019 was vier op de tien nieuwe treinbegeleiders een vrouw. In 2015 was dat nog een derde. Het aantal nieuwe treinbestuursters is in die periode zelfs meer dan verdubbeld, van 15 in 2015 tot 36 in 2019. Terwijl in 2015 slechts 5% van de nieuwe treinbestuurders een vrouw was, is dat nu al 12%.

Nieuwe werknemers van alle leeftijden

Ook qua leeftijd is bij NMBS sprake van een divers personeelsbestand. Bij NMBS worden werknemers van alle leeftijden aangeworven. Vorig jaar werden meer dan 300 jongeren onder 26 aangeworven, maar evengoed werden meer dan 150 vijftigplussers gerekruteerd.

1.800 vacatures in 2020

In 2020 gaat NMBS op zoek naar 1.800 nieuwe collega’s. Het gaat onder meer om zo’n 470 treinbestuurders, 240 treinbegeleiders en 400 technici. Maar er zijn ook vacatures voor bijvoorbeeld ingenieurs, accountants en mensen met een achtergrond marketing.

Samen met HR Rail organiseert NMBS dit jaar tal van aanwervingsacties. Zo zijn er verschillende jobdagen en op zaterdag 21 maart zal de jobtrein opnieuw Vlaanderen en Brussel doorkruisen. Geïnteresseerden kunnen aan boord van de trein kennismaken met een resem aan verschillende jobs en meteen solliciteren. Meer info op nmbs.be/jobs.

Dimitri Temmerman

Dimitri Temmerman

Woordvoerder, NMBS

 

Over NMBS

Onderweg. Naar beter. NMBS, de operator voor het reizigersvervoer per trein in België, wenst de oplossing te zijn voor een comfortabele en duurzame mobiliteit in België. Haar streefdoel: tevreden klanten die de trein zien als een evidente oplossing voor hun mobiliteitsbehoeften. Als één van de grootste werkgevers in België en als sleutelspeler voor de mobiliteit blijft NMBS investeren in klantgericht, stipt, veilig en comfortabel vervoer. De teams van NMBS zetten zich dag in dag uit in voor comfortabele en functionele stations, het bevorderen van intermodale verbindingen, het onderhouden en vernieuwen van treinen en reizigers veilig op hun bestemming te brengen. Elke dag opnieuw zetten ze de klant centraal.