Stationsgebouw van Jette wordt nieuw leven ingeblazen

Vanaf 1 februari wordt in het station van Jette het project STAYTION gelanceerd. Het station krijgt er hiermee een ontmoetingsplaats voor burgers en een polyvalente zaal voor culturele en educatieve activiteiten bij. Deze nieuwe activiteit is het resultaat van een projectoproep die NMBS in 2022 uitschreef in het kader van haar programma ‘Leven in het station’.

In het station van Jette zullen de voormalige lokettenzaal en het voormalige stationsbuffet voortaan worden gebruikt voor burgeractiviteiten die voor iedereen toegankelijk zijn. Omdat er momenteel een aantal ruimtes in het station leegstaan, ging NMBS via een marktraadpleging op zoek naar een partner om er activiteiten met een sociale, maatschappelijke of ecologische impact te organiseren. Verschillende lokale actoren die op zoek waren naar de ideale plek om een socio-culturele ruimte te creëren, beantwoordden de oproep en ontwikkelden samen het project STAYTION.

Een socio-culturele ruimte in het hart van het station

Het project STAYTION beslaat 2 ruimten op de benedenverdieping: de voormalige lokettenzaal, die werd omgevormd tot een burgercafé (Le Comptoir) en het voormalige stationsbuffet, dat werd ingericht als een polyvalente ruimte (L'Atelier). De wachtzaal, die toegankelijk is voor de reizigers, zal ook af en toe worden gebruikt voor evenementen, waarbij de toegang voor de NMBS-klanten behouden blijft.Deze ruimtes werden gerenoveerd volgens de principes van de circulaire economie. De plafonds en de vroegere toog werden gerestaureerd en het meubilair en de kozijnen werden hergebruikt.

Met zijn centrale ligging in de gemeente is het stationsgebouw een symbool van mobiliteit. Het wordt nu ook de thuishaven voor een reeks culturele en educatieve activiteiten, waar er daarnaast ook een waaier aan diensten wordt aangeboden zoals een intergenerationeel koor, naaiworkshops, animaties rond mobiliteit of een wekelijkse markt. Het project STAYTION kan rekenen op de steun van verschillende partners uit de lokale economie: Labolobo, Rayon Vert, Shop1090 en Espaces-Mobilités, een studiebureau voor mobiliteit en openbare ruimten.

Een digitale avatar van het station

“De inrichting van de ruimten werd ontworpen met behulp van virtual reality. Er werd een digitale kopie van het station en zijn omgeving gecreëerd om verschillende scenario’s voor de inrichting en het gebruik van de ruimtes uit te testen. Dit is ook handig bij het uitdenken van de toekomstige renovatie van het gebouw”, vertelt Xavier Tackoen van het studiebureau Espaces-Mobilités.

Een win-win voor de reizigers en de buurt

Met haar project ‘Leven in het station’ moedigt NMBS, in overleg met de gemeenten, de ontwikkeling van lokale projecten aan die activiteiten in het station willen ontplooien die beantwoorden aan de behoeften van de reiziger en die het lokale weefsel versterken. Op die manier wil ze ongebruikte ruimtes een nieuwe bestemming geven.

“Het project STATYION, dat als winnaar uit de bus kwam bij de marktraadpleging die NMBS organiseerde, versterkt de lokale dynamiek en de sociale cohesie. Dat komt zowel de buurtbewoners als de NMBS-reizigers ten goede. Zij krijgen er extra diensten en een levendigere stationsomgeving bij”, verduidelijkt Patrice Couchard, directeur Stations bij NMBS.

NMBS en de projectactoren willen nu samen nagaan hoe de burgers en lokale actoren met elkaar in interactie gaan. Vervolgens willen ze die bevindingen gebruiken als input voor de denkoefening rond de toekomst van het station in het kader van de toekomstige renovaties die NMBS plant.

Het station van Jette ligt in het Brussels Gewest, op het Kardinaal Mercierplein en telt wekelijks meer dan 16.000 reizigers. Het iconische gebouw, dat werd ontworpen door de architect Franz Seulen, werd ingehuldigd op 15 november 1892 en beschermd in 1995.

Georges Gilkinet, federaal minister van Mobiliteit: "Stations bevinden zich op strategische plaatsen, vaak op strategische mobiliteitspunten. Ze moeten niet enkel plaatsen zijn waar je passeert, maar levendige plekken, met diensten die het sociale weefsel versterken. Als minister van Mobiliteit ben ik tevreden dat sociaal-culturele projecten als dit vorm krijgen en ik steun ze ten volle. Ik nam de doelstelling om meer leven te brengen in de stations dan ook op in het openbaredienstencontract dat in december getekend werd met NMBS.”
Pieterjan Desmet, Woordvoerster van de Brusselse minister van Mobiliteit, Elke Van den Brandt: “De trein is het best bewaarde geheim van Brussel. Welk ander vervoersmiddel brengt je op 11 minuten van Jette naar Schuman of op 12 minuten van Ukkel-Stalle naar het centrum? Het Brusselse S-netwerk zijn als het ware 35 extra metrostations. We moeten enkel de frequentie verhogen en de vele opties bekender maken. Daarvoor moeten we onze Brusselse treinstations zichtbaarder maken. Dit project is op alle vlakken winst voor de Brusselaars: het station herleeft, de lokale economie groeit, en het biedt een mobiliteitshub met een goede connectie tussen trein en tram.”

Het College van Burgemeester en Schepenen van Jette, en zelfs de gemeenteraad, hebben de voorbij jaren meermaals hun wil laten horen over de socio-culturele activiteit van dit gebouw dat belangrijk is in de ogen van de Jettenaren.

“Ondertussen is er een mooie dynamiek tot stand gekomen die verschillende actoren verenigt uit het Jetse verenigings- en handelsleven.”, zegt de Burgemeester, Claire Vandevivere, tevreden. “Dankzij dit project, dat op logistieke- en financiële wijze wordt ondersteund door de gemeente, zal ons station heropleven en een nieuw leven aanvangen.” En de burgemeester voegt toe: “Dat Staytion zich mag ontwikkelen en, morgen, de eenheid van Mobiliteit, Cultuur, sociale- en economische Animatie mag worden van onze gemeente!”
Dimitri Temmerman

Dimitri Temmerman

Woordvoerder, NMBS

 

 

 

Over NMBS

Onderweg. Naar beter. NMBS, de operator voor het reizigersvervoer per trein in België, wenst de oplossing te zijn voor een comfortabele en duurzame mobiliteit in België. Haar streefdoel: tevreden klanten die de trein zien als een evidente oplossing voor hun mobiliteitsbehoeften. Als één van de grootste werkgevers in België en als sleutelspeler voor de mobiliteit blijft NMBS investeren in klantgericht, stipt, veilig en comfortabel vervoer. De teams van NMBS zetten zich dag in dag uit in voor comfortabele en functionele stations, het bevorderen van intermodale verbindingen, het onderhouden en vernieuwen van treinen en reizigers veilig op hun bestemming te brengen. Elke dag opnieuw zetten ze de klant centraal.