Spoorstaking van 29/11 tot en met 01/12: Treinverkeer verstoord

  • 29/11: 1 trein op 4
  • 30/11: 1 trein op 2
  • 01/12: 1 trein op 2

Door stakingsacties bij het spoor zal er nog tot en met donderdag 1 december een beperkt treinaanbod zijn. Op basis van het personeel dat heeft aangegeven te zullen werken heeft NMBS voor elke dag een alternatieve treindienst uitgewerkt. Voor woensdag 30 november en donderdag 1 december houdt deze in dat de helft van de treinen zal rijden. Dat zijn er meer dan dinsdag 29 november, wanneer een kwart van de treinen rijdt. Treinreizigers kunnen alle details telkens één dag op voorhand raadplegen via de online reisplanner van NMBS, via de app of website.

Alternatieve treindienst 30/11 & 01/12

Woensdag en donderdag organiseert een treinbestuurdersvakbond een 48-urenstaking. Op basis van de treinbestuurders die hebben aangegeven te zullen werken, heeft NMBS voor woensdag en donderdag een alternatieve treindienst uitgewerkt.

Er zullen in elke provincie treinen rijden. In totaal gaat het om ongeveer de helft van het normale aantal treinen, waarvan:

  • 1 op de 2 IC-treinen, de treinen tussen de grote steden
  • 1 op de 2 voorstedelijke S-treinen en L-treinen
  • Een zeer beperkt aantal P-treinen. Dat zijn de treinen die enkel rijden tijdens de ochtend- en avondspits.

NMBS raadt haar reizigers aan hun reis goed voor te bereiden, en dat voor ze naar het station gaan. Dat kan via de reisplanner op de NMBS-website of app, die vanaf dinsdagochtend toont welke treinen er woensdag zullen rijden. Vanaf woensdagochtend toont deze de treinen die donderdag zullen rijden.

Alternatieve treindienst 29/11

Dinsdag is er de staking van het gemeenschappelijk vakbondsfront, die maandagavond om 22 uur van start is gegaan. Ook daarvoor is er een alternatieve treindienst, die inhoudt dat een kwart van de treinen rijdt. Het gaat om twee op de vijf IC-treinen en één op vier L- en S-treinen. Er rijden bijna geen P-treinen.

In het grootste deel van de provincie Namen en Luxemburg en in een deel van Waals-Brabant, waaronder ook Ottignies, rijden er dinsdag geen treinen. Dat komt omdat er onvoldoende personeel beschikbaar is in het seinhuis van Infrabel in Namen.

Welke treinen vandaag rijden kunnen reizigers nagaan via de online reisplanner van NMBS, via de app of website.

Beschikbaarheid van personeel

De alternatieve treindiensten worden telkens opgesteld op basis van het betrokken personeel dat aangeeft te zullen werken.

Voor de 24-urenstaking door het gemeenschappelijk vakbondsfront is dat al het essentiële operationele personeel bij zowel NMBS als Infrabel. Het gaat onder meer om de treinbegeleiders, treinbestuurders en het personeel in de seinhuizen van Infrabel.

Voor de staking van woensdag en donderdag, wanneer de actie wordt georganiseerd door één treinbestuurdersvakbond, wordt de alternatieve treindienst opgesteld op basis van de treinbestuurders die aangeven te zullen werken.

Dimitri Temmerman

Dimitri Temmerman

Woordvoerder, NMBS

 

 

 

Over NMBS

Onderweg. Naar beter. NMBS, de operator voor het reizigersvervoer per trein in België, wenst de oplossing te zijn voor een comfortabele en duurzame mobiliteit in België. Haar streefdoel: tevreden klanten die de trein zien als een evidente oplossing voor hun mobiliteitsbehoeften. Als één van de grootste werkgevers in België en als sleutelspeler voor de mobiliteit blijft NMBS investeren in klantgericht, stipt, veilig en comfortabel vervoer. De teams van NMBS zetten zich dag in dag uit in voor comfortabele en functionele stations, het bevorderen van intermodale verbindingen, het onderhouden en vernieuwen van treinen en reizigers veilig op hun bestemming te brengen. Elke dag opnieuw zetten ze de klant centraal.