ÖBB: start van nieuwe nachttrein "Nightjet" van Brussel naar Wenen

ÖBB: start van nieuwe nachttrein "Nightjet" van Brussel naar Wenen

Love your planet: met de ÖBB Nightjet milieuvriendelijk door Europa / Twee maal per week van de Europese hoofdstad Brussel naar Wenen of Innsbruck

Brussel wordt opgenomen in het internationale netwerk van nachttreinen van de ÖBB. Twee maal per week gaat het heen en terug vanuit de Oostenrijkse hoofdstad Wenen over Linz en vanuit Innsbruck over München naar Brussel. De Oostenrijkse Spoorwegen opereren, in samenwerking met partners, op 27 internationale reistrajecten en zijn hiermee de grootste aanbieder van nachtreizen met de trein in Europa.

Voor de verbinding naar Brussel werkt ÖBB samen met de Belgische spooroperator NMBS, die niet enkel de locomotief voor het Belgische traject levert, maar ook treinbegeleiders en treinbestuurders. NMBS verkoopt tevens tickets voor het traject.

“Met de Nightjet brengen we de nachttrein terug in Europa en de directe lijn naar Brussel  betekent voor ons een actieve bijdrage aan de bescherming van het klimaat,” aldus Andreas Matthä, CEO van de ÖBB Holding AG.
“Het spoorvervoer uitbouwen tot de echte ruggengraat van de Europese mobiliteit over de korte en middellange afstand, dat is een globaal project waarbij alle mobiliteitsspelers betrokken zijn, zowel de spoorwegoperatoren, de infrastructuurbeheerders, de wetgevers, onze overheden als de Europese verantwoordelijken. In dit kader is Brussel een echte draaischijf, en het wordt vandaag nog in die rol versterkt door de komst van de Nightjet,” zegt Sophie Dutordoir, CEO van NMBS.

Milieuvriendelijk én slapend naar Brussel

Met het netwerk van nachttreinen van ÖBB in Europa worden vandaag al 12.000 korte afstand vluchten vervangen. De nieuwe verbinding resulteert in een vermindering van CO2-uitstoot. Waar een vliegtuigpassagier op de verbinding Wenen – Brussel 420 kg C02-uitstoot veroorzaakt, bedraagt dat voor een treinreiziger tien keer minder, nl. 40 kg C02.

Europarlementairen testen de eerste nachtverbinding

Bij de inauguratie van de nieuwe nachttrein vanuit Wenen op 19 januari reisden heel wat europarlementairen mee. Bij deze reis, op weg naar de eerste zitting van het Europese parlement, konden zij zichzelf overtuigen van het comfort en de milieuvriendelijkheid van de nachtreis.

Prijsgunstig reizen

De reis met de  Nightjet is niet alleen milieuvriendelijk maar ook handig en voordelig want er worden hotelkosten en kostbare tijd gespaard. Reizigers in lig- en slaapwagen krijgen een welkomdrank en een ontbijt net voor aankomst in Brussel of Wenen. Tickets voor zitplaatsen starten vanaf € 29,90 per persoon per traject. Verdere informatie vindt men op https://www.b-europe.com/NL/Treinen/Nightjet of  www.nightjet.com. Tickets voor zitplaatsen, lig- en slaapplaatsen kunnen geboekt worden via alle verkoopkanalen.

ÖBB verbindingen in Europa

ÖBB bouwt aan het netwerk van Europese internationale treinverbindingen. Met de start van de nieuwe nachttrein naar Brussel wordt verder gewerkt aan duurzame mobiliteit in Europa. Er zijn nu al 27 lijnen operationeel en eind 2020 wordt ook de verbinding Wenen – Amsterdam opgestart.

Story image
Story image

ÖBB: Vandaag. Voor morgen. Voor ons.

ÖBB vervoert jaarlijks op een milieuvriendelijke manier 474 miljoen treinreizigers en 113 miljoen ton goederen. De stroom voor het netwerk komt voor 100 % uit hernieuwbare energiedragers. Met een percentage van 96 % stipte treinen behoort de ÖBB tot de meest punctuele maatschappijen van Europa. Met een investering van 2 miljard euro per jaar bouwt de ÖBB aan een transportsysteem voor de toekomst. Meer dan 41.000 medewerkers zorgen er voor dat dagelijks 1,3 miljoen reizigers met bus en trein veilig hun bestemming bereiken.

Over NMBS

Met meer dan 900.000 reizigers per dag wenst NMBS de oplossing te zijn voor een comfortabele en duurzame mobiliteit in België. Haar streefdoel zijn tevreden klanten die de trein als een evidente oplossing voor hun mobiliteitsbehoeften zien. NMBS investeert daarom in een klantgericht vervoersmodel, stipte en goed onderhouden treinen en comfortabele en functionele stations die naadloos aansluiten op andere intermodale vervoersmodi. NMBS telt 17.500 medewerkers die samen elke dag opnieuw de klant centraal stellen.  

foto
foto's: copyright ÖBB Harald Eisenberger
Story image
Bart Crols
Bart Crols Woordvoerder NMBS

Bernard Rieder

Woordvoerder ÖBB

Bernhard.Rieder@oebb.at

 

Over NMBS

Met meer dan 900.000 reizigers per dag (voor de COVID-19 crisis) wenst NMBS de oplossing te zijn voor een comfortabele en duurzame mobiliteit in België. Haar streefdoel zijn tevreden klanten die de trein als een evidente oplossing voor hun mobiliteitsbehoeften zien. NMBS investeert daarom in een klantgericht vervoersmodel, stipte en goed onderhouden treinen en comfortabele en functionele stations die naadloos aansluiten op andere intermodale vervoersmodi. NMBS telt 18.400 medewerkers die samen elke dag opnieuw de klant centraal stellen.