NMBS zet voor het eerst een regenboogtrein in

Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie neemt NMBS vandaag voor het eerst een regenboogtrein in dienst. Deze zal de komende maanden op verschillende lijnen in het land rijden, onder meer naar de Belgian Pride zaterdag in Brussel. Met de trein wil NMBS op een symbolische manier het belang van inclusie en diversiteit benadrukken en haar steun betuigen in de strijd tegen homo- en transfobische discriminatie. 

De trein, een Desiro, is getooid in de regenboogkleuren en wordt vanaf vandaag ingezet. Hij zal een aantal maanden te bewonderen zijn op verschillende lijnen van het spoornet, waaronder voor het voorstedelijke S-aanbod rond Brussel, Antwerpen, Gent, Luik en Charleroi. 

Met de trein naar de PRIDE 

De regenboogtrein wordt ook zaterdag 20 mei ingezet ter gelegenheid van de Belgian Pride om de deelnemers en toeschouwers (v/m/x) naar Brussel te vervoeren. Dit kleurrijke evenement, een parade van verdraagzaamheid, is gemakkelijk bereikbaar via het station Brussel-Centraal. ​ 

Om optimaal van het event te kunnen genieten, biedt NMBS de voordelige formule van het Weekend Ticket aan: 50% korting op een heen- en terugreis tijdens het weekend. 

In samenwerking met Trainbow Belgium, de LGBTQIA+-vereniging van de Belgische spoorwegen, verlicht NMBS nog tot en met 22 mei de stations van Brussel-Centraal en Doornik in de regenboogkleuren en worden regenboogvlaggen gehesen in verschillende stations, zoals in Antwerpen-Centraal, Brugge, Brussel-Centraal, Brussel-Noord, Brussel-Zuid, Denderleeuw, Gent-Sint-Pieters, Kortrijk en Oostende. 

Diversiteit cultiveren 

Als één van de grootste werkgevers van België en met honderdduizenden reizigers per dag, wil NMBS de diversiteit in onze maatschappij zo goed mogelijk weerspiegelen. 

Dankzij haar aanpak van diversiteitskwesties heeft NMBS concrete projecten kunnen ontwikkelen voor meer inclusie bij de aanwervingen, het HR-beleid en in haar communicatie. In 2021 kreeg NMBS daarvoor een Federal Diversity & Inclusion Award. In 2022 werd ze door Actiris, de Brusselse Gewestelijke Dienst voor Arbeidsbemiddeling, beloond met een diversiteitslabel. ​ 

Zo heeft NMBS bijvoorbeeld tools ontwikkeld voor gendertransitie op het werk, aanwervingscampagnes gelanceerd ter bevordering van diversiteit en aanpassingen gedaan op de werkvloer voor personen met een handicap. Dit zijn slechts enkele van de projecten die diversiteit binnen de onderneming cultiveren. 

Trainbow België kleurt de spoorwegen 

Om de ontwikkeling van ieders professionele vaardigheden zonder onderscheid te bevorderen en voor een werkklimaat te zorgen dat bevorderlijk is voor inclusie, werkt NMBS rond de problematiek van inclusie en discriminatie al enkele jaren nauw samen met TrainBow Belgium, een LGBTQIA+-vereniging met medewerkers van NMBS, Infrabel en HR Rail. 

Dimitri Temmerman

Dimitri Temmerman

Woordvoerder, NMBS

Over NMBS

Onderweg. Naar beter. NMBS, de operator voor het reizigersvervoer per trein in België, wenst de oplossing te zijn voor een comfortabele en duurzame mobiliteit in België. Haar streefdoel: tevreden klanten die de trein zien als een evidente oplossing voor hun mobiliteitsbehoeften. Als één van de grootste werkgevers in België en als sleutelspeler voor de mobiliteit blijft NMBS investeren in klantgericht, stipt, veilig en comfortabel vervoer. De teams van NMBS zetten zich dag in dag uit in voor comfortabele en functionele stations, het bevorderen van intermodale verbindingen, het onderhouden en vernieuwen van treinen en reizigers veilig op hun bestemming te brengen. Elke dag opnieuw zetten ze de klant centraal.

Neem contact op met

www.nmbs.be