NMBS wil nieuwe invulling geven aan stationsgebouw Tienen

Kandidaten kunnen vanaf vandaag hun voorstel indienen

NMBS gaat op zoek naar een partner om een nieuwe invulling te geven aan het stationsgebouw van Tienen. Ze heeft daarvoor vandaag een marktconsultatie gelanceerd. Wat de nieuwe invulling wordt is nog niet duidelijk. Geïnteresseerden kunnen daarvoor hun voorstel indienen. Een deel van het gebouw blijft in ieder geval voorbehouden voor de treinreizigers, met een wachtzaal, loketten en met sanitaire voorzieningen.

In de loop van 2024 wenst NMBS het gebouw in erfpacht toe te wijzen aan een partner. Die zal ook instaan voor de renovatie van het gebouw, en dat binnen een vooraf vastgelegde termijn. Dit dient te gebeuren in samenspraak met het agentschap Onroerend Erfgoed, want het stationsgebouw van Tienen is beschermd. Geinteresseerden kunnen terecht op nmbs.be/immo.

Stationsfuncties blijven behouden

In het stationsgebouw van Tienen zijn er voor de reizigers momenteel een wachtzaal, loketten en sanitair. Dat zal ook zo zijn in het vernieuwde stationsgebouw. Ongeacht de invulling die aan het gebouw zal worden gegeven, blijft een deel ervan voorbehouden voor de treinreizigers.

Station wordt integraal toegankelijk

Volgend jaar gaan NMBS en Infrabel verder met de vernieuwing van de perrons en de onderdoorgang. De perrons worden verhoogd en zullen vanuit de onderdoorgang toegankelijk zijn via een trap en een helling. Het station van Tienen wordt zo integraal toegankelijk, zodat reizigers makkelijker de perrons kunnen bereiken en eenvoudig in en uit de trein kunnen stappen. Dat geldt ook voor wie minder goed mobiel is, geladen is met zware bagage of een kinderwagen bij zich heeft.

Er komen aan het station ook twee nieuwe overdekte fietsparkings, met in totaal een duizendtal parkeerplaatsen voor fietsen en bromfietsen.

Dimitri Temmerman

Dimitri Temmerman

Woordvoerder, NMBS

 

 

Over NMBS

Onderweg. Naar beter. NMBS, de operator voor het reizigersvervoer per trein in België, wenst de oplossing te zijn voor een comfortabele en duurzame mobiliteit in België. Haar streefdoel: tevreden klanten die de trein zien als een evidente oplossing voor hun mobiliteitsbehoeften. Als één van de grootste werkgevers in België en als sleutelspeler voor de mobiliteit blijft NMBS investeren in klantgericht, stipt, veilig en comfortabel vervoer. De teams van NMBS zetten zich dag in dag uit in voor comfortabele en functionele stations, het bevorderen van intermodale verbindingen, het onderhouden en vernieuwen van treinen en reizigers veilig op hun bestemming te brengen. Elke dag opnieuw zetten ze de klant centraal.