NMBS versterkt drukteplan tijdens paasvakantie

  • Aantal reizigers in treinen naar de kust tot 50% beperkt: reizigers ​ enkel aan het raam (met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar)
  • Druktebeheer in de stations
  • Continu overleg met federale en lokale (politie)overheden
  • Advies: bereid je reis voor

Op vraag van de regering voert NMBS ​ bijkomende sanitaire veiligheidsmaatregelen door voor de treinen ​ tijdens de paasvakantie. Deze maatregelen versterken het bestaande drukteplan van NMBS met het aantal reizigers in de treinen naar de kust dat tot 50% beperkt wordt. ​ Zeker bij mooi weer kan het druk worden aan de kust. Net zoals de autoriteiten vraagt NMBS daarom met aandrang in de huidige omstandigheden de kust bij mooi weer te vermijden en ​ te kiezen voor andere en rustigere bestemmingen in België.

Het drukteplan van NMBS werd ​ al een aantal keer geactiveerd. Dat was het geval gisteren en tijdens enkele weekends in februari met uitzonderlijk mooi weer. ​ Het plan was cruciaal om de drukste momenten van de dag op te vangen en de reizigers te spreiden over de verschillende treinen.

Met het oog op de paasvakantie en de beslissing van de overheid ​ om de capaciteit van de treinen richting kust tot 50% te beperken, ​ was het noodzakelijk dit plan te versterken. Dat gebeurde in akkoord met zowel het Nationaal Crisiscentrum, als de federale en lokale (politie)overheden.

Versterkt drukteplan

  • Treinen richting de kust: alle reizigers ​ enkel aan het raam

Vanaf zaterdag 3 tot en met zondag 18 april en tijdens het weekend van 24 en 25 april kunnen alle reizigers ​ op treinen naar de kust enkel plaatsnemen aan het raam, met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar. Kinderen tot en met 12 jaar mogen plaatsnemen naast de volwassen persoon die hen begeleidt. Deze maatregel geldt op het volledige traject van de treinen richting ​ de kuststations. Dat betekent tevens dat reizigers die zich bevinden op treinen op weg naar de kust, maar die in een eerder station willen afstappen, eveneens door deze maatregel getroffen worden.

Reizigers zullen daardoor soms niet de trein kunnen nemen die ze van plan waren te nemen, maar moeten wachten op een volgende trein. In geval van grote drukte kan die wachttijd gevoelig oplopen. Reizigers dienen daar rekening mee te houden.

Gezien de tot 50% beperkte capaciteit op deze treinen, vraagt NMBS haar reizigers om geen klassieke of elektrische fietsen mee te nemen aan boord van de trein. Plooifietsen zijn makkelijker mee te nemen, omdat deze eenvoudig kunnen worden opgeborgen. Groepsreizen met meer dan vier personen ​ zijn ​ niet toegelaten. ​

  • Reservetreinen

NMBS zet ook tijdens de paasvakantie een maximum aantal treinen in, en dat naar alle bestemmingen in België. Deze preventieve sanitaire veiligheidsmaatregel wordt reeds sinds het begin ​ van de coronacrisis genomen, net om ervoor te zorgen dat reizigers zich kunnen spreiden over de verschillende treinen en zich sanitair veilig kunnen verplaatsen met de trein.

NMBS houdt daarnaast een aantal treinen met bijhorend personeel achter de hand. Deze treinen staan verspreid over het spoornet, op een aantal strategische plaatsen. Zo kunnen ze bij incidenten snel worden ingezet, om de reizigers die reeds in het station zijn beter te kunnen spreiden over de treinen.

  • Druktebeheer in de stations

Tijdens de paasvakantie zet NMBS in de grote stations elke dag meer dan 300 Securail-veiligheidsagenten en stewards ​ in om de reizigers te spreiden over de verschillende treinen. Daarbij is het mogelijk dat op de drukste momenten van de dag, bij aankomst van een trein waarin er ​ onvoldoende plaats is, de toegang tot de perrons wordt verboden en reizigers worden verwezen naar een andere trein. ​ ​

In en rond een 10-tal grote stations zullen zowel de lokale als de federale politie aanwezig zijn om de veiligheidsploegen van NMBS te ondersteunen. ​

  • Continu overleg met federale en lokale (politie)overheden

NMBS houdt de lokale politiezones aan de kust ook tijdens de paasvakantie continu op de hoogte van het aantal reizigers dat onderweg is naar het betrokken kuststation.

  • Pilootproject

Daarnaast zal er tijdens de paasvakantie voor de stad ​ Oostende een proefproject gelanceerd worden waarbij de lokale overheid en Westtoer door NMBS één dag op voorhand worden geïnformeerd over het aantal reizigers dat van plan is met de trein naar Oostende te gaan. NMBS kan deze informatie verschaffen op basis van de opzoekingen die de reizigers doen in de routeplanner op de NMBS-app -en website. De grote meerderheid van de klanten consulteert deze namelijk op voorhand om een treinrit te plannen.

Mits een positieve evaluatie kan dit systeem in een latere fase worden uitgebreid voor het treinverkeer naar de andere kuststeden.

  • Strikte sanitaire maatregelen

Sinds het begin van de crisis neemt NMBS maatregelen om haar reizigers in de stations en in de treinen in de best mogelijke sanitaire veiligheidsomstandigheden te onthalen en te vervoeren. De stations en de treinen worden meerdere keren per dag ontsmet. De app van NMBS geeft de gebruikers ervan de mogelijkheid om de bezettingsgraad van een trein te kennen, voor ze erop stappen. Op die manier kan de reiziger eventueel beslissen een andere trein te nemen. Het dragen van het mondmasker blijft verplicht in de stations, op de perrons en in de treinen, en dat gedurende de volledig duur van het traject. Deze verplichting is aangegeven op alle communicatiemiddelen van NMBS.

  • Advies: bereid je reis voor

NMBS vraagt haar reizigers hun reis goed voor te bereiden en voor hun vertrek de NMBS-app te raadplegen. Via de routeplanner kan je zien hoe druk het is op de trein die je wil nemen. Kleurt je trein oranje of rood, neem dan een trein later of kies voor een andere bestemming. Wie naar de kust wil, is het aangewezen ​ voor het vertrek best ook de druktebarometer van Westtoer via de website dekust.be te raadplegen.

NMBS raadt haar reizigers aan de spitsuren te vermijden en ’s morgens vroeg of ’s avonds laat te reizen. Tijdens vakantieperiodes of tijdens het weekend ligt voor de heenreis naar de kuststeden het drukste moment tussen 9 en 12 uur en voor de terugreis tussen 18 en 20 uur.

De reizigers worden eveneens gevraagd eten en drinken in de trein tot het minimum te beperken, en spontaan hun eerder aangekocht vervoersbewijs aan de treinbegeleider te tonen ​

Spoornetbeheerder Infrabel voert tijdens de paasvakantie een aantal belangrijke spoorwerken uit (onder meer in de regio van Kortrijk, Hasselt en Nijvel). Deze werken hebben een impact op het treinverkeer, waardoor NMBS op een aantal verbindingen voor een alternatieve treindienst moet zorgen. Daarbij worden ook vervangbussen ingezet. Via de routeplanner kunnen de reizigers zien wat de hinder en de alternatieven zijn op hun traject.

NMBS vraagt al haar reizigers om samen de stroom van reizigers te beperken en op die manier ervoor te zorgen dat de verplaatsingen voor iedereen in de best mogelijke veiligheidsomstandigheden kunnen gebeuren.

Bart Crols

Bart Crols

Woordvoerder, NMBS
Dimitri Temmerman

Dimitri Temmerman

Woordvoerder, NMBS

 

Over NMBS

Onderweg. Naar beter. NMBS, de operator voor het reizigersvervoer per trein in België, wenst de oplossing te zijn voor een comfortabele en duurzame mobiliteit in België. Haar streefdoel: tevreden klanten die de trein zien als een evidente oplossing voor hun mobiliteitsbehoeften. Als één van de grootste werkgevers in België en als sleutelspeler voor de mobiliteit blijft NMBS investeren in klantgericht, stipt, veilig en comfortabel vervoer. De teams van NMBS zetten zich dag in dag uit in voor comfortabele en functionele stations, het bevorderen van intermodale verbindingen, het onderhouden en vernieuwen van treinen en reizigers veilig op hun bestemming te brengen. Elke dag opnieuw zetten ze de klant centraal.