NMBS stelt haar historische collecties open voor het publiek

3 mei 2019 - Dankzij een grootschalige inventarisatie en digitalisering zijn alle erfgoedcollecties van NMBS voortaan online toegankelijk op trainworld.be, de website van het treinmuseum van NMBS. Sinds deze week kan je er 12.000 museumfiches en 71.000 documenten gratis raadplegen. Deze zullen regelmatig worden aangevuld dankzij de permanente hulp van een twintigtal gepassioneerde vrijwilligers.

Op 5 mei 1835 opende België de eerste spoorlijn op het Europese vasteland, tussen Brussel en Mechelen. Brussel werd zo de eerste hoofdstad ter wereld met een treinverbinding. De spoorwegen hebben van bij hun ontstaan een grote invloed gehad op de samenleving, zowel op economisch, sociaal als technologisch vlak.

Het spoorwegerfgoed behouden en beheren, als cultuurinstrument, is een van de opdrachten van NMBS. De erfgoeddienst van NMBS beheert zeer diverse collecties, die vanzelfsprekend authentieke rijtuigen en historische locomotieven omvatten, maar ook tal van objecten, meubels, maquettes, uniformen, gereedschap, foto’s, films, affiches, documenten, postzegels, boeken en tijdschriften. Naast wetenschappelijk onderzoek voeren, zijn het behoud en de ontsluiting van de collectie, door ze toegankelijk te maken voor de bevolking, de voornaamste activiteiten van deze dienst.

Een patrimonium dat toegankelijk is voor iedereen

Onderzoekers, studenten, spoorwegliefhebbers ... voortaan kan iedereen de collecties van het rijke Belgische spoorwegerfgoed ontdekken en duizenden referenties, foto's en kwalitatieve scans raadplegen op trainworld.be. Dankzij de duidelijke, gebruiksvriendelijke en ergonomische zoekfunctie krijg je toegang tot beknopte of gedetailleerde informatie. Daarnaast kan je er ook foto's of digitale opnames downloaden. De site biedt bovendien de mogelijkheid om stukken te selecteren, om het resultaat van de zoekopdrachten af te drukken en om ze via e-mail te versturen. De databank is zowel beschikbaar in het Nederlands als in het Frans.

Dit erfgoed inventariseren was een titanenwerk dat mogelijk werd dankzij de kostbare hulp van een twintigtal gepassioneerde vrijwilligers.

Een collectie die permanent wordt uitgebreid

Naast de eigen collecties, brengt NMBS ook de collecties van derden onder de aandacht, zoals bijvoorbeeld spoorweggebonden stukken van het Instituut voor Financiële Archeologie in Mechelen. In de toekomst zullen nog andere, soortgelijke partnerships worden opgezet.

Via de commentaarfunctie kunnen de bezoekers bovendien zelf bijdragen tot de databank en die verder verrijken met aanvullende informatie of verhalen delen.

Iedereen met interesse in de geschiedenis van de Belgische spoorwegen kan op werkdagen, na afspraak op [email protected], terecht bij het documentatiecentrum van NMBS, in de Frankrijkstraat 85, 1060 Brussel (op een boogscheut van het station Brussel-Zuid).

Bart Crols

Bart Crols

Woordvoerder, NMBS

 

Over NMBS

Onderweg. Naar beter. NMBS, de operator voor het reizigersvervoer per trein in België, wenst de oplossing te zijn voor een comfortabele en duurzame mobiliteit in België. Haar streefdoel: tevreden klanten die de trein zien als een evidente oplossing voor hun mobiliteitsbehoeften. Als één van de grootste werkgevers in België en als sleutelspeler voor de mobiliteit blijft NMBS investeren in klantgericht, stipt, veilig en comfortabel vervoer. De teams van NMBS zetten zich dag in dag uit in voor comfortabele en functionele stations, het bevorderen van intermodale verbindingen, het onderhouden en vernieuwen van treinen en reizigers veilig op hun bestemming te brengen. Elke dag opnieuw zetten ze de klant centraal.