NMBS opent nieuwe fietsenparking aan station Gent-Sint-Pieters

Aantal fietsparkeerplaatsen breidt uit tot ruim 14.000

Aan het station Gent Sint-Pieters kunnen de reizigers vanaf vandaag gebruik maken van een nieuwe overdekte fietsenparking, met plaats voor 914 fietsen. NMBS breidt daardoor het totale aantal parkeerplaatsen voor fietsen, bromfietsen en buitenmaatse fietsen ​ uit tot ruim 14.000. Het gaat dan zowel om definitieve overdekte plaatsen als tijdelijke plaatsen in openlucht, die de komende jaren verhuizen naar nieuwe overdekte fietsenparkings. De nieuwe fietsenparking maakt deel uit van de volledige vernieuwing van het station, waardoor er uiteindelijk ruim 17.000 overdekte fietsparkeerplaatsen zullen zijn.

Met de nieuwe fietsenparking willen NMBS en de partners van het project Gent-Sint-Pieters het de reizigers die met hun fiets naar het station komen comfortabeler maken om die te parkeren aan het station, om daar over te stappen op één van de 460 treinen die er op een weekdag vertrekken.

Nieuwe parking telt 914 plaatsen

De nieuwe fietsenparking bevindt zich onder het station op de verdieping -1 en is te bereiken via het Koningin Mathildeplein, vlakbij de reizigerstunnel die naar het busstation leidt. De parking is toegankelijk via een brede trap. Deze is voorzien van een fietsondersteuningssysteem dat de gebruiker helpt om met de fiets aan de hand naar beneden en naar boven te gaan. In een latere fase zal de nieuwe fietsenparking ook toegankelijk zijn via een helling. Vanaf dan is deze ook toegankelijk voor buitenmaatse fietsen. De parking is 24 op 7 geopend, goed verlicht en er hangen bewakingscamera's.

Toekomst: 17.000 fietsplaatsen

In de toekomst wordt deze parking verbonden met de fietsenparking onder het busstation aan de andere kant van het station. Die verbinding zal tegen het einde van de bouwwerken gemaakt worden, van zodra alle nieuwe treinperrons gerealiseerd zijn. Fietsers zullen de volledige fietsenparking dan zowel vanuit de kant van het Koningin Maria-Hendrikaplein als vanuit de kant van het Koningin Mathildeplein via hellingen kunnen bereiken.

De ingebruikname volgt amper twee maanden nadat NMBS de vorige fietsenparking opende. Ook deze bevindt zich aan het Koningin Mathildeplein, maar dan op het gelijkvloers, en telt 1.160 overdekte plaatsen.

Ook aan de andere kant van het station, tussen de Prinses Clementinalaan en Ganzendries zal er een doorsteek onder de treinsporen komen, de zogenaamde Cloquetgang. Langs de Cloquetgang komen er ook verschillende zones met fietsenstallingen waarvan een gedeelte nu reeds in gebruik is.

In totaal wordt ruim 600 miljoen euro geïnvesteerd in de vernieuwing van het station Gent-Sint-Pieters, waarvan de helft door NMBS.

Dimitri Temmerman

Dimitri Temmerman

Woordvoerder, NMBS

Gisèle Rogiest

Woordvoerder Project Gent-Sint-Pieters

 

 

Over NMBS

Onderweg. Naar beter. NMBS, de operator voor het reizigersvervoer per trein in België, wenst de oplossing te zijn voor een comfortabele en duurzame mobiliteit in België. Haar streefdoel: tevreden klanten die de trein zien als een evidente oplossing voor hun mobiliteitsbehoeften. Als één van de grootste werkgevers in België en als sleutelspeler voor de mobiliteit blijft NMBS investeren in klantgericht, stipt, veilig en comfortabel vervoer. De teams van NMBS zetten zich dag in dag uit in voor comfortabele en functionele stations, het bevorderen van intermodale verbindingen, het onderhouden en vernieuwen van treinen en reizigers veilig op hun bestemming te brengen. Elke dag opnieuw zetten ze de klant centraal.