NMBS installeert 5.600 zonnepanelen op nieuwe werkplaats in Melle

NMBS installeert 5.600 zonnepanelen op nieuwe werkplaats in Melle

Zonnepanelen leveren groene stroom aan werkplaats én treinen

NMBS heeft 5.600 zonnepanelen geïnstalleerd op de drie daken van de nieuwe werkplaats in Melle. De zonnepanelen hebben samen een vermogen van 2.100 kWp en zullen in totaal 2,1 miljoen kWh elektriciteit per jaar produceren. Dat is overdag ruim voldoende voor de elektriciteitsvoorziening van de werkplaats. De overige elektriciteit wordt gebruikt door de treinen.

Voor het project in Melle sloot NMBS via een overheidsopdracht een publiek-private samenwerking af met Perpetum Energy, dat de zonnepanelen installeert en onderhoudt.

Veilig, efficiënt én duurzaam onderhoud

De nieuwe werkplaats in Melle werd in maart 2019 geopend. Het is één van de grootste en modernste werkplaatsen van NMBS. Driehonderd medewerkers onderhouden er met de nieuwste technologieën 160 reizigerstreinen en 90 locomotieven. Niet alleen veiligheid en efficiëntie spelen daarbij een cruciale rol, ook een duurzaam onderhoud van de treinen is voor NMBS essentieel.

Zo worden in de werkplaats in Melle de werkhallen deels verwarmd met geothermische warmtepompen en is er ook ledverlichting. Dankzij de installatie van de zonnepanelen draait de werkplaats overdag volledig op groene stroom. Op zonnige dagen produceren de zonnepanelen zelfs zoveel elektriciteit dat de treinen op spoorlijnen 50 en 50A tussen Gent, Aalst en Brussel voor een deel van het traject kunnen rijden op groene stroom.

Installatie in Melle is de grootste van NMBS

NMBS beschikt nu over meer dan 20.300 zonnepanelen, verspreid over zestien locaties. De meeste zonnepanelen zijn geïnstalleerd op de werkplaatsen en onderhoudsposten.

De zonnepaneleninstallatie in Melle is met een vermogen van 2.100 kWp de grootste installatie van NMBS. Op de tweede plaats komt de installatie op het dak van de onderhoudswerkplaats in Vorst, met een vermogen van 1.830 kWp.

NMBS plant de komende jaren nog meer investeringen voor een veilig, efficiënt en duurzaam onderhoud van haar treinen.

Over NMBS

Met meer dan 900.000 reizigers per dag (voor de COVID-19 crisis) wenst NMBS de oplossing te zijn voor een comfortabele en duurzame mobiliteit in België. Haar streefdoel zijn tevreden klanten die de trein als een evidente oplossing voor hun mobiliteitsbehoeften zien. NMBS investeert daarom in een klantgericht vervoersmodel, stipte en goed onderhouden treinen en comfortabele en functionele stations die naadloos aansluiten op andere intermodale vervoersmodi. NMBS telt 18.400 medewerkers die samen elke dag opnieuw de klant centraal stellen.