NMBS en NS verdubbelen Intercity-aanbod tussen België en Nederland

NMBS en haar Nederlandse partner NS verdubbelen vanaf eind volgend jaar het aantal internationale Intercitytreinen tussen Brussel en Nederland. Vanaf december 2024 komt er een nieuwe, snelle treinverbinding tussen Brussel en Amsterdam. Die zal er iets meer dan twee uur over doen, wat 45 minuten sneller is dan nu. Deze verbinding komt bovenop de IC-trein die tussen Rotterdam en Brussel zal sporen, en dat via het station Brussels Airport-Zaventem. Ze vormt zo een mooie combinatie met het bestaande hogesnelheidsaanbod tussen België en Nederland.

De nieuwe IC-verbinding rijdt tussen Brussel-Zuid en Amsterdam-Zuid, het station dat dichter bij het hogesnelheidsnet ligt dan Amsterdam-Centraal. De trein stopt ook in Brussel-Centraal, Brussel-Noord, Antwerpen-Centraal, Rotterdam-Centraal en de luchthaven van Schiphol. Voor deze nieuwe verbinding zet NS nieuw treinmaterieel in, dat aan een snelheid van maximaal 200 km per uur over de hogesnelheidslijn tussen Antwerpen en Amsterdam zal rijden en zo de reistijd helpt te verminderen tot ongeveer 2 uur.

De huidige IC-verbinding tussen Brussel-Zuid en Amsterdam-Centraal zal voortaan rijden tussen Brussel-Zuid en Rotterdam-Centraal. Alle huidige tussenliggende stations in België (Brussel-Centraal, Brussel-Noord, Brussels Airport – Zaventem, Mechelen, Antwerpen-Berchem, Antwerpen-Centraal en Noorderkempen) en in Nederland (Breda) zullen daarbij bediend blijven. De reistijd tussen Brussel en Rotterdam bedraagt 2u07. Deze verbinding zal in de toekomst ook met nieuw of nieuwer treinmaterieel worden verzekerd.

Beide treinverbindingen rijden elk zestien keer per dag heen en terug tussen Brussel en Nederland.

Het aantal internationale bestemmingen vanuit Brussel groeit snel. Zo’n veertig hogesnelheidstreinen en tot veertig klassieke treinen vertrekken dagelijks vanuit Brussel naar een buitenlandse bestemming. Vanaf december 2024 komen daar dus nog eens zestien klassieke treinen bij.

Dimitri Temmerman

Dimitri Temmerman

Woordvoerder, NMBS

 

 

Over NMBS

Onderweg. Naar beter. NMBS, de operator voor het reizigersvervoer per trein in België, wenst de oplossing te zijn voor een comfortabele en duurzame mobiliteit in België. Haar streefdoel: tevreden klanten die de trein zien als een evidente oplossing voor hun mobiliteitsbehoeften. Als één van de grootste werkgevers in België en als sleutelspeler voor de mobiliteit blijft NMBS investeren in klantgericht, stipt, veilig en comfortabel vervoer. De teams van NMBS zetten zich dag in dag uit in voor comfortabele en functionele stations, het bevorderen van intermodale verbindingen, het onderhouden en vernieuwen van treinen en reizigers veilig op hun bestemming te brengen. Elke dag opnieuw zetten ze de klant centraal.

Neem contact op met

www.nmbs.be