NMBS: een mooie zomer voor vrijetijdsreizen

Dankzij het goede weer en de keuze voor de trein voor vrijetijdsreizen de voorbije zomer, bedroeg het aantal treinreizigers tijdens de week systematisch meer dan 90% van het aantal van in 2019. Op het einde van de zomer van 2021 ging het om 65% en eind augustus 2020 om 50%. Bijna elk weekend van de zomer van 2022 noteerde NMBS ook hogere reizigersaantallen dan vóór de gezondheidscrisis, met een gemiddelde stijging van 12%. Het Duo Ticket met 11% nieuwe reizigers, de combinatie trein-fiets, de Kust-Express en de internationale verkoop waren ook zeer succesvol.

Het treinaanbod en de commerciële producten voor vrijetijdsbestemmingen behaalden een mooi succes, maar 2022 blijft in elk geval een moeilijk jaar voor de spooronderneming, met name omwille van de stijging van de energiekosten, de inflatie en het aantal woon-werkabonnementen dat, gelet op het telewerk, nog niet het niveau van voor de gezondheidscrisis heeft bereikt.

Het succes van het Duo Ticket ...

Het Duo Ticket, waarmee sinds 2 april en tot 31 augustus 2022 twee personen voor de prijs van één konden reizen, kende deze zomer een groot succes bij de reizigers, met pieken van meer dan 30% van de dagelijkse ticketverkoop. NMBS telde 11% nieuwe reizigers en in juli en augustus werden er niet minder dan 3,7 miljoen trajecten met het Duo Ticket gemaakt, en 7 miljoen trajecten in totaal sinds april van dit jaar. De verkoop vindt vooral online plaats via de website of app (49%), of aan de verkoopautomaten in de stations (36%). Dit toont aan dat vrijetijdsreizen per trein zeer gesmaakt worden.

… en de fiets

Om het fietsers gemakkelijker te maken hun gewone fiets in de zomer mee te nemen op de trein, heeft NMBS aan elke trein op de belangrijkste toeristische assen naar de kust en naar de Ardennen multifunctionele rijtuigen toegevoegd. Het resultaat was dat in juli en augustus niet minder dan 120.000 personen met een klassieke fiets hebben gereisd.

Toename van internationale reizen

Ook het internationale reisverkeer blijft voor alle operatoren toenemen. Voor de tickets die door NMBS Internationaal worden verkocht, zien we voor juli en augustus in totaal bijna 10% meer verplaatsingen dan in dezelfde periode in 2019. De trein wordt dan ook steeds meer het middel bij uitstek om veilig, duurzaam en comfortabel te reizen, ook voor lange afstanden.

Een zomer met de trein

In totaal heeft NMBS deze zomer 2.550 treinen ingezet bovenop het klassieke aanbod, zodat zoveel mogelijk mensen comfortabel konden reizen, zowel naar zee als naar andere toeristische plaatsen of tijdens de zonnigste periodes.

De nieuwe Kust-Expressformule met snellere treinen naar zee zonder reservering en zonder overstap, vanuit 50 stations door de week en 62 stations in het weekend, is door vele reizigers zeer goed onthaald. Ze hebben ook de invoering van twee nieuwe rechtstreekse verbindingen naar zee weten te appreciëren: Luik-De Panne en Antwerpen-Blankenberge. De hele zomer lang werd een beroep gedaan op het NMBS-personeel om de reizigers tijdens de drukke perioden in de stations de best mogelijke begeleiding, informatie en veiligheid te bieden.

Voor velen betekent het einde van augustus ook dat ze weer op school of op het werk moeten geraken. NMBS zal zich maximaal blijven inzetten om de reizigers op de best mogelijke manier te vervoeren. Bij mooi weer kan er opnieuw in een extra aanbod worden voorzien. Alle informatie is beschikbaar op de website van NMBS of via de app.

Georges Gilkinet, federaal minister van Mobiliteit: “Ik ben verheugd dat reizigers opnieuw de trein nemen en dat het DuoTicket een succes is. De trein is meer dan ooit een oplossing voor onze dagelijkse verplaatsingen, zeker nu de energieprijzen torenhoog zijn en de klimaatuitdaging steeds duidelijker wordt. Deze cijfers tonen aan dat de trein een groot groeipotentieel heeft. Dat wil ik benutten door de trein nog toegankelijker te maken, zodat nog meer reizigers kiezen voor de meest milieuvriendelijke vervoerswijze.”
Bart Crols

Bart Crols

Woordvoerder, NMBS

 

Over NMBS

Onderweg. Naar beter. NMBS, de operator voor het reizigersvervoer per trein in België, wenst de oplossing te zijn voor een comfortabele en duurzame mobiliteit in België. Haar streefdoel: tevreden klanten die de trein zien als een evidente oplossing voor hun mobiliteitsbehoeften. Als één van de grootste werkgevers in België en als sleutelspeler voor de mobiliteit blijft NMBS investeren in klantgericht, stipt, veilig en comfortabel vervoer. De teams van NMBS zetten zich dag in dag uit in voor comfortabele en functionele stations, het bevorderen van intermodale verbindingen, het onderhouden en vernieuwen van treinen en reizigers veilig op hun bestemming te brengen. Elke dag opnieuw zetten ze de klant centraal.