NMBS duikt de zomer in met uitgebreid treinaanbod en extra voordelige tarieven

  • De Kust Express: een uitgebreid en snel aanbod naar de kust, zonder reservatie
  • Extra treinen naar pretparken, dierenparken en muziekfestivals
  • Het nieuwe Summer Abo en andere voordelige tarieven
  • Met de trein naar 3.600 internationale bestemmingen

NMBS wil deze zomervakantie zoveel mogelijk mensen overtuigen om ook tijdens hun vrije tijd te kiezen voor de trein. Daarom wordt van en naar verschillende trekpleisters zoals de kust, pretparken en dierenparken, maar ook de festivals het treinaanbod de komende twee maanden versterkt. Er zijn ook extra voordelige tarieven, waaronder het DUO ticket en het nieuwe Off-Peak Summer Abo. Daarmee kunnen abonnees – eventueel samen met iemand die woont op hetzelfde adres – tijdens de daluren en in het weekend een maand lang voor een vast tarief onbeperkt met de trein reizen.

Kust Express

Tijdens de zomervakantie is de kust traditioneel één van de populairste bestemmingen om met de trein naartoe te gaan. Om het deze reizigers eenvoudiger te maken en om nieuwe mensen te overtuigen te kiezen voor de trein, bouwt NMBS deze zomer verder op het proefproject dat het vorig jaar hield met de Kust Express. Toen reden er rechtstreekse treinen naar de kust, zonder tussenstop, waarvoor reizigers moesten reserveren. Ook deze zomer zullen er snellere treinen rijden naar de kust, zelfs met twee nieuwe verbindingen, maar dan wel zonder reservatie.

Die reservatieplicht bleek uit de evaluatie van het proefproject voor de reizigers eerder een beperking. Dat de treinen sneller waren dan de reguliere treinen, werd wel gesmaakt.

Deze zomervakantie combineert de Kust Express het beste van twee werelden: een sneller aanbod, met een beperkt aantal tussenstops en dat zonder te reserveren. En het schept ook duidelijkheid voor de reiziger: staat de trein in de reisplanner van NMBS of op de schermen in de stations aangegeven als Kust Express, dan is het de snelste manier om zonder overstap naar de kust te reizen.

De Kust Express-treinen rijden van zaterdag 2 juli tot en met zondag 28 augustus 2022. Op weekdagen stoppen ze in maar liefst 50 stations. Tijdens het weekend is dat in 62 stations. Het gaat om alle treinen van en naar de kust die tijdens de zomervakantie bovenop het normale IC-aanbod rijden. Dat zijn de bijkomende treinen die alle dagen van de zomervakantie rijden, ongeacht de weersvoorspellingen, en de treinen die NMBS extra inzet bij mooi weer.

De voorbije jaren reden deze treinen ook al, maar vanaf deze zomervakantie komen er tijdens het weekend twee nieuwe treinverbindingen bij. Zo zullen er voortaan twee keer per dag treinen rijden van en naar Antwerpen-Centraal en Blankenberge en van en naar Luik-Guillemins, Leuven, Brussel en De Panne. Reizigers die vorige zomervakanties dit traject met de trein deden, moesten overstappen en waren langer onderweg.

Beide treinen zullen zowel op zaterdag, zondag als op feestdagen twee keer per dag heen en terug rijden: twee ritten ’s ochtends richting de kust en twee ritten ’s avonds vanaf de kust. Onderweg stoppen deze treinen in een beperkt aantal stations, enerzijds om zoveel mogelijk reizigers een betere verbinding te bieden, anderzijds om zo snel mogelijk aan de kust te zijn. Zo zal wie vanuit Antwerpen-Centraal naar Blankenberge wil zonder over te stappen twintig minuten sneller dan normaal ter plaatse zijn.

Andere populaire bestemmingen

Behalve de kust wordt ook naar andere populaire bestemmingen het treinaanbod versterkt. Zo rijden er tijdens de zomervakantie zowel op weekdagen als tijdens de weekends extra treinen van en naar een aantal dierenparken, pretparken en grote steden. Ook voor de verschillende muziekfestivals wordt het treinaanbod versterkt.

Voordelige tarieven, waaronder het nieuwe Off-Peak Summer Abo

Wie tijdens de zomervakantie met de trein reist, kan ook rekenen op extra voordelige tarieven.

Nieuw is het Off-Peak Summer Abo, waarmee bestaande woon-werk abonnees tijdens de zomervakantie voor een vast tarief onbeperkt met de trein kunnen reizen, en dat overal in België. Het Summer Abo kan worden gebruikt op weekdagen vanaf 9 uur en tijdens het weekend en op feestdagen de hele dag. Het kost 59 euro per maand (in 2e klas). Voor 40 euro extra per maand kan ook één persoon die op hetzelfde adres woont dan de abonnee hiervan genieten. Het abonnement wordt deze zomer uitgetest.

Met het Summer Abo wil NMBS haar bestaande abonnees bedanken door hen enerzijds een exclusief voordeel te bieden en anderzijds ook vrije tijdsverplaatsingen tijdens de daluren (off-peak) promoten. ​

Het Summer Abo komt bovenop de reeds bestaande voordeeltarieven:

  • Nog tot eind augustus is er het Duo Ticket, waarmee twee reizigers voor de prijs van één Standard Ticket de trein kunnen nemen.
  • Voor jongeren (-26) is er de Youth Holidays, waarmee ze tijdens schoolvakanties voor 18 euro per week of 29 euro per maand onbeperkt met de trein kunnen rijden.
  • Voor senioren (65+) is er het Senior Ticket. Daarmee reizen ze voor een vaste prijs van € 7,20 heen en terug op dezelfde dag. Op weekdagen kan dit vanaf 9 uur. Tijdens het weekend en op feestdagen is er geen uurbeperking.
  • Met het Discovery Ticket kunnen reizigers voor de helft van de prijs de trein nemen naar verschillende pretparken, dierenparken, musea, tijdelijke attracties en tentoonstellingen. Het Discovery Ticket is geldig op weekdagen vanaf 9 uur en tijdens het weekend en op feestdagen zonder uurbeperking.
"Nu de hoge brandstofprijzen pieken, is het essentieel dat NMBS een nog aantrekkelijker tariefaanbod blijft ontwikkelen om nieuwe reizigers naar de trein te lokken, zodat zoveel mogelijk Belgen vlot en goedkoper kunnen reizen. De zomer is in het land en dat is het ideale moment om ons land te (her)ontdekken. We kunnen en willen meer treinreizigers verwelkomen, want de trein is veilig en comfortabel, goedkoop en goed voor de planeet. De trein geeft je meteen een vakantiegevoel!," zegt Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet

NMBS raadt haar klanten aan hun reis goed voor te bereiden. De online reisplanner van NMBS geeft telkens de snelste route weer en toont ook de verwachte drukte aan boord van de trein.

Meer dan 3.600 internationale bestemmingen

Naast de 555 bestemmingen in België, biedt NMBS ook treinreizen aan naar meer dan 3.600 internationale bestemmingen, verspreid over 12 Europese landen. Van die bestemmingen bevinden er zich meer dan 1000 op minder dan zes uur reizen vanaf Brussel en met maximum één overstap.

Via NMBS Internationaal kunnen reizigers in alle vertrouwen aan de beste prijs hun internationale treintickets kopen. NMBS werkt daarvoor samen met verschillende buitenlandse spoorwegmaatschappijen.

Bart Crols

Bart Crols

Woordvoerder, NMBS

 

Over NMBS

Onderweg. Naar beter. NMBS, de operator voor het reizigersvervoer per trein in België, wenst de oplossing te zijn voor een comfortabele en duurzame mobiliteit in België. Haar streefdoel: tevreden klanten die de trein zien als een evidente oplossing voor hun mobiliteitsbehoeften. Als één van de grootste werkgevers in België en als sleutelspeler voor de mobiliteit blijft NMBS investeren in klantgericht, stipt, veilig en comfortabel vervoer. De teams van NMBS zetten zich dag in dag uit in voor comfortabele en functionele stations, het bevorderen van intermodale verbindingen, het onderhouden en vernieuwen van treinen en reizigers veilig op hun bestemming te brengen. Elke dag opnieuw zetten ze de klant centraal.