NMBS behoudt ambitie: treinaanbod wordt tegen 2023 uitgebreid met 4,7%
Impact Coronacrisis op uitbreiding aanbod tot minimum herleid
NMBS bevestigt haar ambitie om in de periode 12/2020 – 2023 haar treinaanbod uit te breiden met 4,7%. Deze uitbreiding zal zoals reeds bekend gefaseerd verlopen, rekening houdende met de beschikbare infrastructuur, het treinmaterieel en het personeel. De gevolgen van de Coronacrisis zullen hierop slechts een beperkte impact hebben. Een groot deel van de projecten wordt zoals gepland reeds dit jaar uitgevoerd, de overige krijgen begin volgend jaar een geactualiseerde planning.
Ondanks de onzekerheden die de huidige gezondheidscrisis met zich teweegbrengt, blijft NMBS overtuigd van haar centrale positie in een duurzame mobiliteit. Mensen zullen zich steeds blijven verplaatsen, iets wat met de trein op een veilige, comfortabele en duurzame manier kan. Ook in de toekomst.
Aantal reizigers viel terug
Net zoals de andere openbaar vervoermaatschappijen had ook NMBS de afgelopen weken en maanden heel wat minder reizigers. Tijdens de eerste weken van de Coronacrisis viel het aantal reizigers terug tot gemiddeld 90.000 per dag. Sinds 4 mei is dat aantal geleidelijk aan gegroeid, tot 347.000 reizigers nu, meer dan een derde van de 900.000 reizigers die voor de Coronacrisis elke dag de trein namen.
Het treinaanbod is sinds 4 mei vrijwel volledig hernomen. NMBS zorgt er ook voor dat treinen rijden met een maximale samenstelling en dat ze net zoals de stations grondig worden schoongemaakt. Het dragen van een mondmasker of een alternatief daarvoor is verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar, en dat al van bij het betreden van het station, op de perrons en in de trein.
Impact op nieuw vervoersplan beperkt
Ondanks de COVID19-crisis, stelt NMBS alles in het werk om de impact ervan op het nieuwe vervoersplan tot een strikt minimum te herleiden. De uiteindelijke ambitie blijft: tegen 2023 wil NMBS het treinaanbod uitgebreid zien met 4,7%. Ook alle andere moderniseringsprojecten gaan onverwijld door.
44 van de 49 projecten voorzien in 2020 zijn nu reeds bevestigd voor het einde van het jaar. Daardoor krijgen zeventien treinverbindingen bijkomende haltes en komen er 27 extra late en vroege treinen, op vraag van de reizigers, zowel tijdens de week als op zaterdag.
Van de vijf overige projecten wordt er één verplaatst naar midden volgend jaar. Dat komt door de begrijpelijke vertraging die de elektrificatiewerken van Infrabel tussen Hamont en Mol hebben opgelopen. De vier overige projecten krijgen een geactualiseerde timing in september 2020.
Geactualiseerde planning begin 2021
Voor de projecten voorzien in 2021 en 2022 zal NMBS tijdens het eerste kwartaal van 2021 een geactualiseerde planning voorstellen. Deze zal onder meer rekening houden met de geleidelijke, maar door de Coronacrisis ietwat vertraagde instroom van de M7-dubbeldekstreinen.
Parallel gaat NMBS het gesprek aan met de bevoegde overheid over de toekomstige financiering van haar activiteiten die eveneens zwaar geïmpacteerd zijn door de crisis.
In december 2020 zullen volgende projecten reeds worden uitgevoerd:
- Tijdens de week:
- Twintig bijkomende late of vroege treinen, op verschillende verbindingen
- De IC 12 Welkenraedt – Brussel – Kortrijk stopt voortaan ook in Ans. Beide P-treinen Wezet – Luik-Guillemins - Brussel-Zuid stoppen voortaan ook te Leuven.
- De IC 33 Luik-Guillemins – Gouvy – Luxemburg stopt voortaan ook in Esneux
- De S3 Zottegem – Brussel – Dendermonde stopt voortaan ook in Anderlecht, waar een nieuw station wordt geopend.
- De S4 Aalst – Brussel-Schuman – Vilvoorde rijdt verder tot Mechelen. In de plaats daarvan rijdt de S7 Halle – Merode – Mechelen niet verder dan Vilvoorde.
- De S61 Jambes – Namen – Charleroi – Ottignies rijdt verder tot Waver.
- De L 4 Quévy – Doornik rijdt verder tot Moeskroen
- Het aantal P-treinen tussen Gembloux en Jemeppe-sur-Sambre breidt uit (P-treinen tussen 16u en 19u in plaats van tussen 17u tot 18u).
- Tijdens schoolvakanties rijdt de IC 28 De Panne – Gent – Antwerpen integraal naar Antwerpen. In de plaats daarvan rijdt de IC 22 Brussel-Zuid – Antwerpen tijdens de schoolvakanties niet.
- Op zaterdag:
- Zeven bijkomende late treinen op verschillende verbindingen
- Tijdens het weekend:
- De IC 33 Luik-Guillemins – Gouvy – Luxemburg stopt voortaan ook in Esneux
- De IC 21 Mechelen – Leuven stopt voortaan ook in Hever
- De S44 Landen – Ans – Luik-Guillemins stopt voortaan ook in Bleret en Voroux
- De S52 Gent-Sint-Pieters – Zottegem – Geraardsbergen stopt voortaan ook in Landskouter en Balegem-Zuid
- De L29 Geraardsbergen – Ath – Bergen rijdt voortaan verder tot Quévy en stopt ook in Mévergnies-Attre, Frameries en Genly.
- De L 2 Zeebrugge – Gent rijdt voortaan elk uur tussen Zeebrugge en Brugge