Nieuwe passerelle aan station Diest vanaf vandaag in gebruik

In het station van Diest wordt vandaag de nieuwe passerelle in gebruik genomen. Via deze overdekte voetgangersbrug kunnen de reizigers naar alle perrons, en dat zowel via het Stationsplein als de Fort Leopoldlaan. De ingebruikname is een belangrijke stap in de vernieuwing van het station, die tegen eind volgend jaar klaar is en het station autonoom toegankelijk maakt.

De passerelle werd in juni van dit jaar geplaatst en de voorbije maanden afgewerkt. Voorlopig is ze enkel toegankelijk via trappen, tegen eind volgend jaar komt er naar de beide perrons een lift. Ook het tijdelijke perron 4, dat speciaal voor de werken werd gebouwd, is via de passerelle en de Fort Leopoldlaan bereikbaar. De oude voetgangersbrug kan nog een week worden gebruikt, vooraleer ze wordt afgesloten en begin volgend jaar gesloopt. ​

De vernieuwingswerken aan het station van Diest gingen ruim een jaar geleden van start. Sindsdien zijn zowel het perron 1 als het perron 2-3 al voor de helft vernieuwd en sinds oktober opnieuw in dienst. Momenteel wordt er gewerkt aan de andere helft van beide perrons. Eind 2025 zijn de werken klaar. Tegen dan komt er ook een nieuwe, overdekte fietsenparking aan de Fort Leopoldlaan.

Autonoom toegankelijk

NMBS en Infrabel investeren samen 9,5 miljoen euro in de vernieuwing van het station van Diest, met de steun van het Europese RRF-fonds (The Recovery and Resilience Facility). Behalve de bouw van de passerelle en de installatie van de liften, worden de perrons met bijna een halve meter verhoogd. Verder krijgen de perrons een volledige make-over: ze worden overdekt met luifels, er komen nieuwe schuilhuisjes, LED-verlichting en geleidelijnen voor blinden en slechtzienden.

Dankzij deze werken zorgen NMBS en Infrabel ervoor dat het station van Diest autonoom toegankelijk wordt. Voor de reizigers wordt het gemakkelijker om de perrons te bereiken en in en uit de trein te stappen. Dat geldt ook voor wie minder goed mobiel is, geladen is met zware bagage of een kinderwagen bij zich heeft. In Diest kan nu al zeven dagen op zeven assistentie worden aangevraagd.

Metamorfose van volledige stationsomgeving

De vernieuwing kadert in een volledige herontwikkeling van de stationsomgeving. Samen met partners De Lijn, het Agentschap Wegen en Verkeer, de Vlaamse Milieumaatschappij, Interleuven, de stad Diest en de provincie Vlaams-Brabant werken NMBS en Infrabel aan een intermodaal en toegankelijk vervoersknooppunt.

In dat kader werd al een nieuwe overdekte fietsparking geopend, een nieuw busstation ingehuldigd en werd het stationsplein heraangelegd.

Vervoersknooppunt

Het station van Diest is voor de regio een belangrijk vervoersknooppunt. Op een weekdag nemen er gemiddeld 3.000 reizigers één van de meer dan 150 treinen. Zo rijden er vanuit Diest elk uur rechtstreekse treinen van en naar Aarschot, Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Brussels Airport.

Dimitri Temmerman

Dimitri Temmerman

Woordvoerder, NMBS

 

Over NMBS

Onderweg. Naar beter. NMBS, de operator voor het reizigersvervoer per trein in België, wenst de oplossing te zijn voor een comfortabele en duurzame mobiliteit in België. Haar streefdoel: tevreden klanten die de trein zien als een evidente oplossing voor hun mobiliteitsbehoeften. Als één van de grootste werkgevers in België en als sleutelspeler voor de mobiliteit blijft NMBS investeren in klantgericht, stipt, veilig en comfortabel vervoer. De teams van NMBS zetten zich dag in dag uit in voor comfortabele en functionele stations, het bevorderen van intermodale verbindingen, het onderhouden en vernieuwen van treinen en reizigers veilig op hun bestemming te brengen. Elke dag opnieuw zetten ze de klant centraal.

Neem contact op met

www.nmbs.be