Nieuwe fietsenstalling aan station van Diest

7 mei 2021 - Aan het station van Diest kunnen treinreizigers voortaan hun fiets parkeren in de nieuwe fietsenstalling op het Stationsplein. Deze is volledig overdekt en biedt plaats aan meer dan 600 fietsen en bromfietsen, wat er bijna dubbel zoveel zijn dan in de vorige. De nieuwe fietsenstalling is de eerste fase in de grondige vernieuwing van het station van Diest en de stationsomgeving.

Met de nieuwe fietsenstalling aan het Stationsplein wil NMBS het de reizigers in Diest comfortabeler maken om hun fiets of bromfiets te parkeren aan het station. De fietsenstalling is ruimer dan de vorige, beveiligd met bewakingscamera’s en bevindt zich op het Stationsplein, vlak naast perron 1.

Meer dan 600 plaatsen

In totaal is er plaats voor meer dan 600 fietsen. Naast gewone fietsen zijn er plaatsen voor buitenmaatse fietsen en bromfietsen.

Een deel van de fietsenstalling, goed voor meer dan 120 plaatsen, zal in de loop van de zomervakantie worden afgesloten en vanaf dan enkel toegankelijk zijn voor wie een MOBIB-kaart heeft. Dit zal zorgen voor een extra beveiliging, wat interessant kan zijn voor wie bijvoorbeeld met een elektrische fiets naar het station komt.

De fietsparking aan de achterkant van het station wordt in 2023 overdekt en uitgebreid. Vanaf dan zullen er aan het station van Diest in totaal meer dan 800 fietsparkeerplaatsen zijn.

De tijdelijke fietsenstalling op het Stationsplein, die er was tijdens de werken, zal eerstdaags worden afgebroken. In de plaats daarvan komen er parkeerplaatsen voor mindervaliden, deelauto’s en laadpalen voor elektrische auto’s.

Grondige vernieuwing

De nieuwe fietsparkings maken deel uit van een grondige vernieuwing van het station van Diest en de stationsomgeving. Samen met Infrabel zal NMBS de komende jaren de perrons verhogen en vernieuwen, wordt de onderdoorgang opgefrist en komt er over de sporen een nieuwe voetgangersbrug met een lift en een trap naar elk perron. Deze werken starten begin volgend jaar en moeten in de loop van 2024 zijn afgerond.

Er komt ook een nieuw busstation en het Stationsplein wordt vernieuwd.

3.000 reizigers

In het station van Diest nemen elke werkdag gemiddeld meer dan 3.000 reizigers de trein (cijfers van voor de coronacrisis). Elke werkdag stoppen er 125 treinen.

Samenwerking tussen verschillende partners

De vernieuwing van het station van Diest en de stationsomgeving is een samenwerking tussen NMBS, Infrabel, De Lijn, Stad Diest, Provincie Vlaams-Brabant, Het Agentschap Wegen en Verkeer, Interleuven en de Vlaamse Milieumaatschappij.

De vernieuwing van het station van Diest en de omgeving verloopt in verschillende fases.
De vernieuwing van het station van Diest en de omgeving verloopt in verschillende fases.
Over de sporen komt een nieuwe voetgangersbrug, met een lift en trap naar elk perron.
Over de sporen komt een nieuwe voetgangersbrug, met een lift en trap naar elk perron.
Dimitri Temmerman

Dimitri Temmerman

Woordvoerder, NMBS

Over NMBS

Onderweg. Naar beter. NMBS, de operator voor het reizigersvervoer per trein in België, wenst de oplossing te zijn voor een comfortabele en duurzame mobiliteit in België. Haar streefdoel: tevreden klanten die de trein zien als een evidente oplossing voor hun mobiliteitsbehoeften. Als één van de grootste werkgevers in België en als sleutelspeler voor de mobiliteit blijft NMBS investeren in klantgericht, stipt, veilig en comfortabel vervoer. De teams van NMBS zetten zich dag in dag uit in voor comfortabele en functionele stations, het bevorderen van intermodale verbindingen, het onderhouden en vernieuwen van treinen en reizigers veilig op hun bestemming te brengen. Elke dag opnieuw zetten ze de klant centraal.