Nationale staking maandag 29 maart: meer dan de helft van de treinen rijdt

  • Meer dan de helft van de treinen rijdt,
  • waarvan twee op de drie IC-treinen en twee op de drie S -en L-treinen.
  • De meeste P-treinen rijden niet.

27 maart 2021 - Door de nationale stakingsactie aangekondigd door verschillende vakbonden zal het treinverkeer verstoord zijn vanaf zondag 28 maart om 22 uur tot en met maandag 29 maart om 22 uur. Om de hinder voor de reiziger te beperken, heeft NMBS op basis van het personeel dat heeft aangegeven niet te zullen deelnemen aan de staking een alternatieve treindienst uitgewerkt. Deze gegarandeerde treindienst zorgt ervoor dat meer dan de helft van de treinen zal rijden. Reizigers kunnen alle details raadplegen via de routeplanner op de NMBS-website -of app. NMBS betreurt ten zeerste de impact van deze staking op haar klanten, zeker in de huidige context waarin NMBS er alles aan doet om met een maximaal treinaanbod de sanitaire veiligheid van haar reizigers te garanderen.

NMBS heeft een alternatieve treindienst uitgewerkt waardoor ondanks de staking meer dan de helft van de treinen kan rijden:

Twee op de drie IC-treinen zal rijden. Dat zijn de treinen tussen de grote steden. Ook twee op de drie voorstedelijke S-treinen en twee op de drie L-treinen rijdt.

De meeste P-treinen daarentegen rijden niet. Dat zijn de treinen die enkel rijden tijdens de ochtend- en de avondspits. In een aantal kleinere stations* zullen er weinig tot geen treinen stoppen.

Plan uw reis

Om hun reis tijdens deze stakingsdag te plannen, raadt NMBS haar reizigers aan om al vanaf de dag voor hun vertrek regelmatig de routeplanner te raadplegen via de website of app van NMBS. De routeplanner zal rekening houden met de alternatieve dienstregeling.

De alternatieve treindienst wordt ook gecommuniceerd via de verschillende informatiekanalen van NMBS, zoals de sociale mediakanalen (Twitter en Facebook), de NMBS-website en de schermen en de aankondigingen in de stations. Alles wordt in het werk gesteld om de reizigers zo goed mogelijk gedetailleerde en realtime informatie te geven.

Reizen naar drukbezochte toeristische bestemmingen

Het treinaanbod naar de kust zal door de staking beperkt zijn.

Met het mooie weer dat voor maandag wordt voorspeld, kan het druk worden op de treinen richting kust en andere toeristische bestemmingen. NMBS volgt de aanbeveling van het Nationaal Crisiscentrum op en raadt wie een daguitstap plant dan ook aan te kiezen voor andere en rustigere bestemmingen in België en de drukte te vermijden. Zeker wie van plan is deze verplaatsing met de trein te maken.

Treinreizigers raden we om vooraf de NMBS-app te raadplegen, waarop je kan zien hoe druk het is op de trein. Kleurt de trein oranje of rood, neem dan een trein later of kies voor een andere bestemming.


* In de stations van Chapelle-Dieu en Mazy stoppen er weinig treinen. In de stations van Aarsele, Brussel-Kapellekerk, Buda, Callenelle, Harchies, Masnuy-Saint-Pierre, Maubray, Neufville en Ville-Pommeroeul stoppen er geen treinen.

Bart Crols

Bart Crols

Woordvoerder, NMBS
Dimitri Temmerman

Dimitri Temmerman

Woordvoerder, NMBS

Over NMBS

Onderweg. Naar beter. NMBS, de operator voor het reizigersvervoer per trein in België, wenst de oplossing te zijn voor een comfortabele en duurzame mobiliteit in België. Haar streefdoel: tevreden klanten die de trein zien als een evidente oplossing voor hun mobiliteitsbehoeften. Als één van de grootste werkgevers in België en als sleutelspeler voor de mobiliteit blijft NMBS investeren in klantgericht, stipt, veilig en comfortabel vervoer. De teams van NMBS zetten zich dag in dag uit in voor comfortabele en functionele stations, het bevorderen van intermodale verbindingen, het onderhouden en vernieuwen van treinen en reizigers veilig op hun bestemming te brengen. Elke dag opnieuw zetten ze de klant centraal.