MoveSafe-app helpt te drukke treinen te vermijden

NMBS lanceert vandaag (9 september 2020) haar nieuwe MoveSafe-app die reizigers informeert over de verwachte bezettingsgraad in haar treinen. Deze informatie biedt reizigers de mogelijkheid een trein te nemen in functie van de drukte. De app moet mee zorgen voor een betere spreiding van de reizigers over de verschillende treinen.

NMBS wil haar reizigers in alle veiligheid vervoeren, vooral op gezondheidsvlak. Daarom rijden haar treinen met een maximale samenstelling en is er sinds het begin van het schooljaar het maximale treinaanbod, met inbegrip van de P-treinen (treinen die rijden tijdens de piekuren). In de treinen, op de perrons en in de stations geldt sinds begin mei een algemene mondmaskerverplichting om mekaars gezondheid te beschermen. Daarnaast worden de treinen en stations op regelmatige tijdstippen grondig gereinigd en ontsmet, met bijzondere aandacht voor oppervlakten waar de reizigers mee in contact komen.

Kleurcodes

NMBS vraagt haar klanten om indien mogelijk de piekuren te vermijden en te reizen tijdens de daluren. De Movesafe-app biedt klanten de mogelijkheid de drukte op een gekozen trein te raadplegen. Via kleurcodes wordt de werkelijke bezettingsgraad van een trein getoond zodat de reiziger alsnog kan kiezen een andere trein te nemen. De aangegeven druktegraad is gebaseerd op gekende gegevens en wordt tijdens het traject in functie van de reële bezetting van de trein in realtime bijgewerkt door de treinbegeleider.

Vier kleurcodes (groen, geel, oranje en rood) geven de drukte in de trein aan.
Vier kleurcodes (groen, geel, oranje en rood) geven de drukte in de trein aan.

Het gaat om een eerste versie van de app, die zal worden verbeterd op basis van feedback van een panel van testers en van onze klanten via de sociale media.

Overgangsfase naar één nieuwe NMBS-app

De MoveSafe-app is nog niet geïntegreerd in de bestaande NMBS-app. Voor het aankopen van tickets blijft de bestaande app immers de gekozen weg. Het gaat om een overgangsfase want binnen enkele maanden zullen de routeplanner, de bezettingsgraadmeter en de ticketingfunctie in een nieuwe app worden geïntegreerd.

De MoveSafe-app kan zowel via de App Store van Apple (IOS) als via Google Play (Android) gedownload worden.

Innovation Lab

De MoveSafe-app werd ontwikkeld in het kader van het Innovation Lab, wat is opgezet binnen NMBS. De ​ mobiliteitssector ondergaat een grondige transformatie: nieuwe technologieën en spelers komen op en de behoeften van de klanten evolueren (intermodaliteit, flexibiliteit, connectiviteit, realtime, enz.). NMBS wil zich aan deze evolutie aanpassen.

In deze context heeft de spoormaatschappij enkele maanden geleden haar Innovation Lab gelanceerd. Dit heeft als doel nieuwe technologieën te integreren voor de dienstverlening aan onze klanten. Het team van het Innovation Lab analyseert nieuwe trends, test nieuwe technologieën uit en werkt aan de implementatie van innovatieve projecten die een directe positieve impact hebben op de klanten van NMBS. ​ 

Met de COVID-19-crisis werd de MoveSafe-app prioritair ontwikkeld.

Dimitri Temmerman

Dimitri Temmerman

Woordvoerder, NMBS

Over NMBS

Onderweg. Naar beter. NMBS, de operator voor het reizigersvervoer per trein in België, wenst de oplossing te zijn voor een comfortabele en duurzame mobiliteit in België. Haar streefdoel: tevreden klanten die de trein zien als een evidente oplossing voor hun mobiliteitsbehoeften. Als één van de grootste werkgevers in België en als sleutelspeler voor de mobiliteit blijft NMBS investeren in klantgericht, stipt, veilig en comfortabel vervoer. De teams van NMBS zetten zich dag in dag uit in voor comfortabele en functionele stations, het bevorderen van intermodale verbindingen, het onderhouden en vernieuwen van treinen en reizigers veilig op hun bestemming te brengen. Elke dag opnieuw zetten ze de klant centraal.

Neem contact op met

www.nmbs.be