Manneken Pis trekt het NMBS-uniform aan

26 november 2021 - Ter gelegenheid van de start van Winterpret 2021, met als thema reizen, heeft de kleine ket uit Brussel zijn 1078e kostuum aangetrokken: het nieuwe uniform van de NMBS-treinbegeleiders. Een symbolisch moment in dit Europees jaar van de spoorwegen, waarin verschillende belangrijke verjaardagen van de spoorwegen gevierd worden. Het kostuum is door de CEO van NMBS, Sophie Dutordoir, aan de Stad Brussel overhandigd tijdens een folkloristische plechtigheid, in aanwezigheid van een aantal treinbegeleiders en van de Orde van de Vrienden van Manneken Pis.

De garderobe van Brussels beroemdste inwoner is verrijkt met een uniek stuk als eerbetoon aan het spoorwegpersoneel. Het nieuwe kostuum, aangeboden door NMBS in het kader van Winterpret, bestaat uit een uniform van een treinbegeleider en een kepie. Het kostuum is overhandigd tijdens een folkloristische processie die werd opgeluisterd door een fanfare.

Het uniform, dat enkel wordt gedragen door de 4.300 medewerkers die bij NMBS rechtstreeks in contact staan met de klanten, wordt nu ook gedragen door Manneken Pis: een knipoog naar het beroep van treinbegeleider en iets waar de medewerkers fier op zijn.

Een jaar vol veerkracht

In 2021 vergden de gezondheidscrisis en de overstromingen een hoge mate van veerkracht van het treinpersoneel. Meer dan ooit hebben ze hun flexibiliteit getoond en hebben ze laten zien hoe dicht ze bij de mensen staan, met als belangrijkste taak de veiligheid en het informeren van de reizigerso. En dat op weekdagen, weekends en feestdagen, van 4 uur 's morgens tot na middernacht.

Een samenwerking voor Winterpret

NMBS is ook aanwezig op Winterpret, dat vandaag van start gaat, via haar bijdrage aan het artistieke werk ‘Galaxy Express’ dat te zien is op het Europakruispunt bij de ingang van Brussel-Centraal. Het 25 meter lange werk toont een locomotief van het type M4, die oorspronkelijk gebruikt werd voor de IC-treinen van NMBS. Dit rollend materieel werd door de kunstenaars Romain Tardy, Ofer Smilansky en Antoine Goldschmidt in een nieuw jasje gestoken met een spectaculaire audiovisuele installatie.

Sommige stewards van Winterpret dragenbovendien de oude NMBS-uniformen. Tenslotte kunnen de bezoekers van de Grote Markt ook genieten van een indrukwekkend klank- en lichtspektakel dat gebruik maakt van de geautomatiseerde stem die de reizigers in de NMBS-stations horen en van de slogan “Onderweg. Naar beter.”

Dimitri Temmerman

Dimitri Temmerman

Woordvoerder, NMBS

Over NMBS

Onderweg. Naar beter. NMBS, de operator voor het reizigersvervoer per trein in België, wenst de oplossing te zijn voor een comfortabele en duurzame mobiliteit in België. Haar streefdoel: tevreden klanten die de trein zien als een evidente oplossing voor hun mobiliteitsbehoeften. Als één van de grootste werkgevers in België en als sleutelspeler voor de mobiliteit blijft NMBS investeren in klantgericht, stipt, veilig en comfortabel vervoer. De teams van NMBS zetten zich dag in dag uit in voor comfortabele en functionele stations, het bevorderen van intermodale verbindingen, het onderhouden en vernieuwen van treinen en reizigers veilig op hun bestemming te brengen. Elke dag opnieuw zetten ze de klant centraal.

Neem contact op met

www.nmbs.be