Makkelijker naar Brussels South Charleroi Airport met NMBS en de TEC

Vandaag werden het intermodale station van Fleurus en de nieuwe busverbindingen naar de luchthaven ingehuldigd

In Fleurus, in de provincie Henegouwen, zijn vandaag het nieuwe intermodale treinstation en de nieuwe busverbindingen naar de luchthaven ingehuldigd. Dat gebeurde in aanwezigheid van Georges Gilkinet, federaal minister van Mobiliteit, Philippe Henry, Waals minister van Mobiliteit, en Adrien Dolimont, Waals minister van de Regionale Luchthavens. Vanaf morgen, dinsdag 6 juni, introduceert de Waalse vervoersmaatschappij TEC vanuit Fleurus en het station van Luttre nieuwe busverbindingen naar de luchthaven Brussels South Charleroi Airport. Het station van Fleurus ligt met de bus op slechts 15 minuten van de luchthaven van Charleroi en is er zo rechtstreeks mee verbonden. Dit zorgt voor een naadloze intermodaliteit tussen trein en bus en zorgt ervoor dat de mobiliteit van zowel toeristen als regelmatige reizigers verbetert. NMBS en Infrabel investeerden samen 15,4 miljoen euro in dit project: 10,5 miljoen door NMBS en 4,9 miljoen door Infrabel. 

Een nieuw intermodaal, comfortabel en functioneel stationsgebouw voor Fleurus

Het nieuwe NMBS-station van Fleurus is intermodaal: het is zo ontworpen dat reizigers gemakkelijk van het ene vervoersmiddel op het andere kunnen overstappen, en in alle veiligheid en comfort kunnen doorreizen tot aan de luchthaven van Charleroi. 

Een 36 meter lange overdekte brug over de sporen, die werd gebouwd door NMBS in samenwerking met Infrabel, vervangt het oude stationsgebouw. Het nieuwe station is uitgerust met trappen, hellingen en een lift naar elk perron. Het vormt een verbinding tussen de stadskant, waar zich een nieuwe wachtruimte en een autoparking met dertig plaatsen bevinden, en de kant van Saint-Roch, waar een schuilhuisje is gebouwd om te wachten op de bussen die de reizigers naar de luchthaven van Charleroi brengen. Aan dit schuilhuisje grenst een beveiligde fietsparking met twaalf plaatsen. Er is ook een nieuwe autoparking gebouwd met 150 plaatsen.

Aan de stadskant is een kiss-and-ride en een extra fietsparking met twaalf plaatsen, gecreëerd onder de luifel van het reizigersgebouw. 

De bestaande perrons werden door Infrabel en haar dochteronderneming TUC RAIL verhoogd van een hoogte van 26 cm tot 75 cm om het comfort en de veiligheid te verhogen. NMBS nam de uitrusting van de perrons voor haar rekening (geleidelijnen voor blinden en slechtzienden, verlichting, signaletica enz.) 

Het nieuwe station is zo volledig toegankelijk voor personen met een beperkte mobiliteit. 

Vlot van de trein naar de bus 

Op 6 juni 2023 lanceert de TEC twee nieuwe busverbindingen naar Brussels South Charleroi Airport (BSCA). Naast de bestaande A1-lijn vanaf het station Charleroi-Centraal, zal de A2-lijn nu ook naar het station van Fleurus rijden en de A3-lijn naar het station van Luttre. 

Intermodaliteit staat centraal in dit nieuwe aanbod.Reizigers van en naar de luchthaven van Charleroi zullen meer mogelijkheden hebben om zich te verplaatsen met het openbaar vervoer. Dit nieuwe vervoersaanbod werd mogelijk dankzij een goede coördinatie tussen de verschillende mobiliteitsactoren (De TEC, NMBS en Infrabel) en de steun van de belangrijkste spelers in de regio (BSCA, Sowaer en Igretec). 

Vanaf december meer treinen naar Fleurus

Dankzij het nieuwe vervoersplan van NMBS krijgen tal van Belgische stations vanaf december 2023 een betere verbinding met de luchthaven van Charleroi. Zo komt er zeven dagen op zeven een nieuwe IC-verbinding tussen Leuven, Fleurus ​ en Charleroi-Centraal. Deze trein zal onder meer ook stoppen in Heverlee. In Fleurus kan vlot worden overgestapt op één van de bussen van de TEC. 

Tegelijkertijd zal de frequentie van de S61-trein Waver – Ottignies – Fleurus – Charleroi-Centraal – Namen – Jambes in het weekend verdubbeld worden en om het uur rijden in plaats van om de 2 uur. 

Dankzij de nieuwe IC-verbinding en de S61-verbinding kunnen reizigers voortaan om het half uur naar de luchthaven van Charleroi reizen via de luchthavenpendeldienst van de TEC in het station Fleurus. ​ 

Een vlotte overstap op de bus

  • Lijn A1: Station CHARLEROI-Centraal – CHARLEROI Airport

2 bussen per uur tussen 4.30 uur en 23.30 uur. In december 2023 wordt het aanbod op de A1-lijn uitgebreid tot 3 bussen per uur. 

  • Lijn A2: NMBS-station FLEURUS – CHARLEROI Airport 

1 bus per uur tussen 4.00 uur en 23.00 uur. 

  • Lijn A3: NMBS-station LUTTRE – CHARLEROI Airport 

2 bussen per uur tussen 4.30 uur en 23.30 uur. 

  • Vervoersbewijzen:  

Reizigers op de A-lijn kunnen een ‘Luchthaven’-ticket kopen tegen € 6 per traject. Hiermee kan je binnen 60 minuten overstappen op de gewone lijnen heen of terug. 

Eenvoudig een ticket kopen voor de shuttledienst naar de luchthaven kan via: 

Tickets kunnen ook worden gekocht via de SELF-automaten of in de verkoopruimten ESPACES TEC in Charleroi en aan boord van de voertuigen van Lijn A. 

Op lijn A zijn de volgende vervoersbewijzen geldig: gecombineerde NMBS-biljetten (inclusief CITY PASS-abonnementen) en klassieke TEC-abonnementen. 

 

Bart Crols

Bart Crols

Woordvoerder, NMBS
Thomas Baeken

Thomas Baeken

Woordvoerder Infrabel

Véronique Benoit

Directrice Opérationnelle Commerciale et Porte-parole de la Direction Charleroi, TEC

 

 

 

 

 

 

Over NMBS

Onderweg. Naar beter. NMBS, de operator voor het reizigersvervoer per trein in België, wenst de oplossing te zijn voor een comfortabele en duurzame mobiliteit in België. Haar streefdoel: tevreden klanten die de trein zien als een evidente oplossing voor hun mobiliteitsbehoeften. Als één van de grootste werkgevers in België en als sleutelspeler voor de mobiliteit blijft NMBS investeren in klantgericht, stipt, veilig en comfortabel vervoer. De teams van NMBS zetten zich dag in dag uit in voor comfortabele en functionele stations, het bevorderen van intermodale verbindingen, het onderhouden en vernieuwen van treinen en reizigers veilig op hun bestemming te brengen. Elke dag opnieuw zetten ze de klant centraal.