Lancering ‘Hello Belgium Railpass’, de gratis treinkaart met twaalf treinritten

Vanaf 31 augustus kan elke inwoner van dit land ouder dan 12 jaar (of die twaalf jaar wordt voor 31 maart 2021) de ‘Hello Belgium Railpass’ aanvragen, de gratis treinkaart met daarop twaalf treinritten. De Railpass aanvragen kan online, via een formulier op de website Hello Belgium. De treinkaart staat op naam en is zes maanden geldig, en dat vanaf maandag 5 oktober. Elke maand kunnen er twee ritten worden gebruikt.

"In juni besloten de voorzitters van de tien partijen die de regering steunen om aan iedere inwoner van dit land gratis treinritten aan te bieden. Het doel van de maatregel is om de Belgen aan te moedigen de trein te nemen om ons mooie land en al haar facetten te ontdekken of te herontdekken of om een reis naar keuze te maken. Het is een kans bij uitstek om de trein uit te proberen in het dagdagelijkse leven. De startdatum van het gebruik van de Railpass werd door de Nationale Veiligheidsraad uitgesteld van half augustus naar 5 oktober. Uiteraard zullen we de epidemiologische situatie nauwgezet opvolgen," aldus François Bellot, federaal minister van Mobiliteit.

Praktische modaliteiten

Geïnteresseerden kunnen de treinkaart online aanvragen op hello-belgium.be. Dat kan vanaf 31 augustus tot en met woensdag 30 september 2020 en gebeurt aan de hand van het rijksregisternummer. De treinkaart is enkel beschikbaar in papieren formaat en wordt uitsluitend met de post verstuurd naar het adres vermeld in het rijksregister. Wie zijn of haar treinkaart heeft aangevraagd, krijgt die binnen de 8 à 10 dagen in de bus. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen van deze Railpass gebruik kunnen maken, zal er een specifieke communicatie gebeuren naar alle gemeenten en OCMW’s. Alle inwoners van België ouder dan 12 jaar kunnen de gratis Railpass aanvragen. Kinderen jonger dan twaalf reizen gratis met de trein mits ze worden begeleid. De Railpass kan tot en met 30 september worden aangevraagd. Aanvragen voor kinderen die voor eind maart 2021 twaalf jaar worden, dienen evenzeer tegen eind september te zijn gebeurd.

Gebruiksvoorwaarden

De treinkaart staat op naam en is zes maanden geldig. Ze kan worden gebruikt vanaf maandag 5 oktober 2020 en tot woensdag 31 maart 2021.

Met de ‘Hello Belgium Railpass’ kunnen per maand twee trajecten worden afgelegd. Het gaat om twee trajecten in oktober en vervolgens om twee trajecten per maand tot in maart 2021. Reizen kan tijdens de week vanaf 9 uur en op om het even welk tijdstip tijdens het weekend. De twaalfrittenkaart is geldig voor alle treinen van NMBS, en dat over het volledige Belgische spoornet. Reizigers dienen hun treinkaart in te vullen voor ze opstappen, en die samen met hun identiteitskaart tonen aan de treinbegeleider.

Wie geen toegang heeft tot het online formulier kan assistentie vragen via het telefoonnummer 02/300.15.15 (bereikbaar tussen 7 uur en 21u30, van maandag tot en met zondag). De treinkaart kan niet worden aangevraagd of afgehaald in het station.

Communicatiecampagne

Samen met de lancering van de ‘Hello Belgium Railpass’ houdt NMBS vanaf 31 augustus onder de naam ‘Hello Belgium’ een communicatiecampagne die de rol van de trein als duurzaam vervoersmiddel in de verf zet en die de ​ toeristische, commerciële, recreatieve en culturele sectoren ondersteunt. Het doel is om de meer dan 500 mogelijke bestemmingen in België die bereikbaar zijn met de trein op regelmatige basis in de kijker te zetten.

Veiligheid is en blijft de eerste prioriteit van NMBS

Het gebruik van de ‘Hello Belgium Railpass’ over 6 maanden moet een maximale spreiding van de reizigers in de tijd mogelijk maken. Dit moet zowel hun veiligheid, met inbegrip van de sanitaire veiligheid, als die van het NMBS-personeel garanderen. Het dragen van een mondmasker is verplicht voor iedereen ouder dan 12 jaar, en dat zowel in het station, op het perron als in de trein. Om haar reizigers zo goed mogelijk te informeren, werkt het spoorbedrijf aan een applicatie die de bezetting van de treinen in real time zal weergeven aan de hand van verschillende kleurcodes. Het is de bedoeling dat deze app half september beschikbaar is.

Bart Crols

Bart Crols

Woordvoerder, NMBS
Dimitri Temmerman

Dimitri Temmerman

Woordvoerder, NMBS

Jasper Pillen

Woordvoerder van minister François Bellot

Over NMBS

Onderweg. Naar beter. NMBS, de operator voor het reizigersvervoer per trein in België, wenst de oplossing te zijn voor een comfortabele en duurzame mobiliteit in België. Haar streefdoel: tevreden klanten die de trein zien als een evidente oplossing voor hun mobiliteitsbehoeften. Als één van de grootste werkgevers in België en als sleutelspeler voor de mobiliteit blijft NMBS investeren in klantgericht, stipt, veilig en comfortabel vervoer. De teams van NMBS zetten zich dag in dag uit in voor comfortabele en functionele stations, het bevorderen van intermodale verbindingen, het onderhouden en vernieuwen van treinen en reizigers veilig op hun bestemming te brengen. Elke dag opnieuw zetten ze de klant centraal.