Laatste tunnel onder sporen geschoven in Hansbeke en station Oostkamp in nieuw jasje

Aanleg 3e en 4e spoor tussen Gent en Brugge op kruissnelheid

De aanleg van het derde en vierde spoor tussen Gent en Brugge zit op kruissnelheid. Het voorbije weekend werd in Hansbeke (Deinze) de laatste tunnel tussen Gent en Brugge onder het spoor geschoven ter hoogte van de voormalige overweg, Hansbekedorp. Ook in de stationsomgeving van het West-Vlaamse Oostkamp is een belangrijke mijlpaal bereikt. Het station van Oostkamp zit in een nieuw jasje en is zo helemaal klaar voor de aanleg van de bijkomende sporen.

Hansbekedorp: spectaculaire werken vorig weekend

Sinds de opening van de nieuwe Rondwegtunnel deze zomer werd ter plaatse gestart met de bouw van de tunnelkoker voor de onderdoorgang voor fietsers, voetgangers en reizigers in het station Hansbeke. Vorig weekend was het dan eindelijk zover, dan kon de tunnelkoker van 18m op 12m via een “glijbaan” centimeter per centimeter onder de sporen geschoven worden. Om deze werken in alle veiligheid uit te kunnen voeren, was het treinverkeer tussen Gent en Brugge onderbroken tijdens het weekend en konden de reizigers gebruikmaken van een alternatieve treindienst.

Het station van Hansbeke en de stationsomgeving worden nog verder aangepakt. In het station worden de perrons verhoogd en vernieuwd, de aanpalende straten worden heraangelegd en er komt een ontdubbeld rioleringsstelsel. De tunnel in Hansbekedorp zal worden opengesteld tegen eind 2021. Tegen begin 2022 zullen alle bouwkundige werken in Hansbeke zijn afgerond. Om dit project te realiseren, sloegen Infrabel, AWV, NMBS, Farys, Aquafin en de stad de handen in elkaar. Dit project wordt gerealiseerd met Europese subsidies. ​ 

Oostkamp: meer comfort voor de reiziger

Om het derde en vierde spoor in Oostkamp aan te kunnen leggen, werd het station en de volledige stationsomgeving grondig vernieuwd. Infrabel, NMBS en Aquafin investeerden in totaal meer dan 14 miljoen euro in de infrastructuur en mobiliteit. In eerste instantie dienden twee straten (Everaertstraat en Bareelstraat) volledig verplaatst en heringericht te worden om de spoorbedding aan te kunnen leggen voor de nieuwe 2 sporen. ​ 

Het station is comfortabeler gemaakt voor de reizigers. De perrons zijn verhoogd tot de Europese referentiehoogte van 76 centimeter, zodat het eenvoudiger is om in en uit de trein te stappen. Op de perrons zijn nieuwe schuilhuisjes en banken. Ook de verlichting werd vernieuwd en de sonorisatie verbeterd, zodat de aankondigingen goed verstaanbaar zijn.

Er is ook een nieuwe onderdoorgang gebouwd, met hellingen en trappen naar elk perron. De nieuwe onderdoorgang is zowel via het nieuwe Stationsplein als via de Everaertstraet toegankelijk.

NMBS heeft zowel aan de voor- en achterkant van het station een overdekte fietsenstalling gebouwd. In totaal zijn er nu meer dan 100 overdekte fietsparkeerplaatsen: 40 aan de kant van de Everaertstraat, ruim 60 aan het nieuwe Stationsplein. Aan het Stationsplein is ook een nieuwe parking aangelegd, met plaats voor 60 auto’s.

Het geklasseerde stationsgebouw is afgebroken en heropgebouwd aan de andere kant van het station, waar het nieuwe Stationsplein is aangelegd.

De onderdoorgang in de Gevaartsestraat is vervangen door een nieuwe bredere fietstunnel onder de sporen met een dubbelrichtingsfietspad en toegangshellingen. Tenslotte werden er ook geluidsschermen geplaatst in de stationsbuurt.

Verdubbeling van het aantal sporen

Infrabel en zijn dochter TUC RAIL werken al geruime tijd aan het derde en vierde spoor. De werken zitten momenteel op kruissnelheid. ​ Zowel in Hansbeke, Aalter als Beernem zijn we volop bezig met bouwkundige werken en worden door NMBS de stations vernieuwd. De eerste spoorwerken zijn ook opgestart in de buurt van Oostkamp.

De aanleg van twee nieuwe sporen moet de kustregio vlotter bereikbaar maken vanuit het binnenland en komt ook het goederenverkeer ten goede. Als alles volgens planning en budget verloopt zouden het derde en vierde spoor volledig klaar moeten zijn eind 2024.

Dimitri Temmerman

Dimitri Temmerman

Woordvoerder, NMBS

Over NMBS

Onderweg. Naar beter. NMBS, de operator voor het reizigersvervoer per trein in België, wenst de oplossing te zijn voor een comfortabele en duurzame mobiliteit in België. Haar streefdoel: tevreden klanten die de trein zien als een evidente oplossing voor hun mobiliteitsbehoeften. Als één van de grootste werkgevers in België en als sleutelspeler voor de mobiliteit blijft NMBS investeren in klantgericht, stipt, veilig en comfortabel vervoer. De teams van NMBS zetten zich dag in dag uit in voor comfortabele en functionele stations, het bevorderen van intermodale verbindingen, het onderhouden en vernieuwen van treinen en reizigers veilig op hun bestemming te brengen. Elke dag opnieuw zetten ze de klant centraal.