Eerste vernieuwde perron in station Hasselt is klaar

Belangrijke mijlpaal voor grondige vernieuwing station

28 april 2021 - In het station van Hasselt kunnen de reizigers sinds kort opnieuw de trein nemen op het perron 6-7, dat als eerste perron volledig werd vernieuwd. Het perron is een goed beeld van hoe het station er eind 2024 moet uitzien, wanneer alle perrons zullen zijn vernieuwd. Het station van Hasselt is één van de vijf Limburgse treinstations waar NMBS en Infrabel momenteel de perrons verhogen en vernieuwen. Daardoor zal het comfort voor de treinreizigers in Limburg er de komende jaren sterk op vooruit gaan.

Met gemiddeld meer dan 7.000 opstappende reizigers (cijfers van voor de coronacrisis) en zo’n 250 treinen per werkdag is het station van Hasselt het belangrijkste vervoersknooppunt van Limburg. Dankzij de grondige vernieuwing wordt het station integraal toegankelijk, waardoor ook reizigers die minder goed mobiel zijn of geladen met zware bagage of met een kinderwagen in alle comfort de trein kunnen nemen.

NMBS en Infrabel investeren samen meer dan 19 miljoen euro in de vernieuwing van het station. NMBS investeert 13,5 miljoen euro, de overige 5,7 miljoen euro komt van Infrabel.

Perrons krijgen make-over

Perron 6-7 werd als eerste perron met bijna een halve meter verhoogd, van 28 centimeter tot de Europese referentiehoogte van 76 centimeter. Deze hoogte stemt overeen met die van de nieuwste treinen, waardoor reizigers eenvoudiger in en uit de trein kunnen stappen.

Het perron kreeg een nieuw schuilhuisje, nieuwe zitbanken en LED-verlichting. De bestaande luifels werden gemoderniseerd. Er werden ook noppentegels geplaatst, om de toegankelijkheid en veiligheid voor slechtzienden te verhogen. De nieuwe roltrap naar het perron kan reeds worden gebruikt. De lift komt er tegen eind volgende maand.

Nu perron 6-7 opnieuw in dienst is, zijn de werken aan perron 4-5 van start gegaan. Deze moeten tegen het einde van dit jaar zijn afgerond. En zo gaat dat de komende jaren verder: pas als het ene perron is afgewerkt, starten de werken aan het volgende perron. Op die manier blijft de treindienst gegarandeerd en blijft de hinder voor de reiziger beperkt.

Tegen het einde van dit jaar komt er ook een nieuwe roltrap naar het Stationsplein. Deze werken starten nog voor de zomer.

Spoorvernieuwing in perronzone

Infrabel ondersteunt NMBS bij de uitvoering van de stationswerken en levert werktreinen met treinbestuurders en veiligheidspersoneel. Bij alle perronwerken vernieuwt Infrabel telkens de ballast (of steenslag), sporen en seinen en voert het de nodige onderhoudswerken uit.

Spoorwerken binnen Masterplan Hasselt

Aan de in- en uitrit van het station Hasselt is Infrabel ook bezig met het aanpassen en vernieuwen van het spoorrooster “kant Aarschot”. Het doel is om de spoorconfiguratie (spoorlijnen en wissels) eenvoudiger te maken zodat de treinen vlotter het station kunnen binnen- en buitenrijden met minder kruisingen tot gevolg. Deze werken voor het Masterplan Hasselt verlopen gefaseerd over verschillende jaren en zijn afgestemd op de vernieuwingswerken in het station.

In diezelfde zone worden er ook sporen aangepast en vernieuwd zodat reizigers- en goederentreinen gedeeltelijk van elkaar kunnen worden gescheiden met het oog op een betere exploitatie van het treinverkeer.

Tijdens de megawerf in april werd ook de bocht van spoorlijn Hasselt - Diest - Aarschot aan de in- en uitrit van Hasselt recht getrokken zodat treinen er voortaan vlotter kunnen passeren.

Sinds maandag 26 april is ook het 2de vernieuwde spoor over de brug van het Albertkanaal in Kuringen in dienst waardoor de treinen opnieuw over beide sporen kunnen rijden tussen Hasselt en Kiewit/Zonhoven.

Nieuwe perrons in 5 Limburgse stations

Naast Hasselt vernieuwt NMBS samen met Infrabel in nog vier Limburgse stations de perrons. Het gaat om Alken, Diepenbeek, Kiewit en Sint-Truiden. In alle stations worden de perrons vernieuwd en verhoogd tot de Europese referentiehoogte van 76 centimeter. Deze werken zijn vorig jaar of dit jaar gestart en zullen allemaal in de loop van 2022 klaar zijn. Voor NMBS en Infrabel gaat het om een investering van in totaal meer dan elf miljoen euro.

  • In Alken worden beide perrons verhoogd en vernieuwd met nieuwe schuilhuisjes, banken en verlichting. De eerste helft van het vernieuwde perron 1 is sinds januari klaar. De komende maanden wordt ook de tweede helft aangepakt, gevolgd door perron 2. Dat perron zal worden aangelegd aan de overkant van de overweg aan de Stationsstraat. Hierdoor zullen de slagbomen minder lang gesloten zijn voor de weggebruikers wat de veiligheid moet verhogen. Ook de fietsenstalling aan het station wordt uitgebreid.
  • In Diepenbeek is er al een nieuwe onderdoorgang in aanbouw. De komende maanden starten de werken aan de twee perrons, die worden verhoogd en vernieuwd. Aan beide zijden van het station komt een nieuwe fietsenstalling en autoparking. In totaal zal er plaats zijn voor meer dan 90 fietsen en meer dan 150 wagens. ​
  • In Kiewit zijn de werken eerder deze maand van start gegaan. Sinds maandag 26 april zijn er twee tijdelijke perrons. In de overige zones worden de perrons verhoogd en vernieuwd. ​ De perrons worden ook opgeschoven in de richting van Hasselt. Daardoor wordt vermeden dat de overweg in de Kiewitstraat gesloten blijft wanneer er een trein aan het perron staat.
  • In Sint-Truiden worden beide perrons verhoogd en vernieuwd met nieuwe schuilhuisjes, banken en verlichting. Sinds maandag 26 april is het vernieuwde perron 1 opnieuw in dienst. De komende maanden zal spoor 3 worden afgebroken en starten de werken aan perron 2, dat breder en dus comfortabeler wordt. Aan de achterkant van het station komt een nieuwe fietsenstalling, met plaats voor zeventig fietsen.
In het station van Alken is de eerste helft van perron 1 (links op de foto) reeds vernieuwd © NMBS
In het station van Alken is de eerste helft van perron 1 (links op de foto) reeds vernieuwd © NMBS
In het station van Diepenbeek gaan de werken aan de perrons de komende maanden van start. De nieuwe onderdoorgang is al in aanbouw. © NMBS
In het station van Diepenbeek gaan de werken aan de perrons de komende maanden van start. De nieuwe onderdoorgang is al in aanbouw. © NMBS
In het station van Kiewit zijn er sinds maandag twee tijdelijke perrons. De oorspronkelijke perrons worden momenteel vernieuwd. © NMBS
In het station van Kiewit zijn er sinds maandag twee tijdelijke perrons. De oorspronkelijke perrons worden momenteel vernieuwd. © NMBS
In het station van Sint-Truiden kunnen de reizigers sinds maandag de trein nemen op het vernieuwde perron 1 ​ © NMBS
In het station van Sint-Truiden kunnen de reizigers sinds maandag de trein nemen op het vernieuwde perron 1 ​ © NMBS
Dimitri Temmerman

Dimitri Temmerman

Woordvoerder, NMBS
Frédéric Petit

Frédéric Petit

Woordvoerder Infrabel

Over NMBS

Onderweg. Naar beter. NMBS, de operator voor het reizigersvervoer per trein in België, wenst de oplossing te zijn voor een comfortabele en duurzame mobiliteit in België. Haar streefdoel: tevreden klanten die de trein zien als een evidente oplossing voor hun mobiliteitsbehoeften. Als één van de grootste werkgevers in België en als sleutelspeler voor de mobiliteit blijft NMBS investeren in klantgericht, stipt, veilig en comfortabel vervoer. De teams van NMBS zetten zich dag in dag uit in voor comfortabele en functionele stations, het bevorderen van intermodale verbindingen, het onderhouden en vernieuwen van treinen en reizigers veilig op hun bestemming te brengen. Elke dag opnieuw zetten ze de klant centraal.

Neem contact op met

www.nmbs.be