Don Bosco Helchteren grote winnaar van BERT, de nationale technologiewedstrijd van NMBS

26 mei 2021 - Don Bosco Helchteren heeft de tiende editie gewonnen van BERT, de nationale technologiewedstrijd van NMBS voor leerlingen uit de derde graad van het technisch- en beroepsonderwijs. Dit jaar daagde NMBS de leerlingen uit een systeem te ontwikkelen dat de trein autonoom toegankelijk maakt voor reizigers met een beperkte mobiliteit of voor reizigers geladen met een kinderwagen of met zware bagage. Maximale autonomie voor alle reizigers is één van de topprioriteiten van NMBS en staat ook centraal in zijn nieuwe toegankelijkheidsbeleid.

Tien scholen namen woensdag deel aan de finale van BERT (Belgian Railways Competition for Technicians). Normaal zou die hebben plaatsgevonden in Train World, het treinmuseum van NMBS, maar door de coronacrisis vond die om sanitaire redenen online plaats. De scholen stelden tijdens de finale hun project voor, waarna de jury – bestaande uit experten van NMBS - de winnaars bekendmaakte.

De leerlingen van alle deelnemende scholen werden door de NMBS-experten een jaar lang gevolgd en gecoacht bij de ontwikkeling van hun project. Peter van het project dit jaar was ex-triatleet Marc Herremans.

Tijdens de finale werden de verschillende projecten beoordeeld op veiligheid, innovatie, betrouwbaarheid, creativiteit en teamwork, maar ook de praktische haalbaarheid ervan werd geëvalueerd.

De winnaars

Don Bosco Helchteren ontwikkelde een uitschuifbaar platform dat het hoogteverschil en de afstand tussen een Desirotrein en het perron moet opvangen. Het platform schuift automatisch naar buiten met behulp van een intelligente camera met een detectiesysteem. Een eenvoudig, maar doordacht concept waarbij ook aan een veiligheidssysteem en onderhoud werd gedacht.

Voor Don Bosco Helchteren is het de eerste keer dat ze de hoofdprijs wegkapen in de BERT-wedstrijd. Ze winnen een cheque van 5.000 euro voor de school en een reischeque van 200 euro voor de trein voor elke leerling die heeft deelgenomen.

De tweede prijs gaat naar VTI Roeselare, de derde prijs is voor GITHO Nijlen en de publieksprijs gaat naar Emmaüs-Aalter.

De leerlingen van Don Bosco Helchteren. De school won voor de eerste keer de BERT-wedstrijd. © NMBS
De leerlingen van Don Bosco Helchteren. De school won voor de eerste keer de BERT-wedstrijd. © NMBS

Toegankelijkheidsbeleid NMBS

Voor NMBS is maximale autonomie voor alle reizigers één van zijn topprioriteiten. Eén derde van de Belgische bevolking heeft het moeilijker om zich te verplaatsen. Het gaat daarbij niet alleen om mensen met een beperking, maar evenzeer om ouderen, mensen met kleine kinderen of met een tijdelijke beperktere mobiliteit, door bijvoorbeeld een gebroken been. NMBS wil dat ook zij maximaal autonoom, veilig en in alle comfort de trein kunnen nemen, en dat van bij hun vertrek tot op hun eindbestemming.

In dat kader wil NMBS tegen 2025 150 stations integraal toegankelijk maken, zodat alle reizigers zich daar autonoom kunnen verplaatsen naar het perron. De komende jaren worden ook 130 autonoom toegankelijke M7-dubbeldekstreinen in dienst genomen. Deze treinen zullen een toegangsdeur hebben met een instaphoogte van 76 centimeter, wat ook de hoogte is van de nieuwe perrons. Als de deur opent zal een uitschuiftrede de afstand tussen perron en trein overbruggen, zodat reizigers met een beperkte mobiliteit zelfstandig en veilig kunnen in- en uitstappen.

Dit jaar 1.300 nieuwe medewerkers

Met de BERT-wedstrijd wil NMBS leerlingen warm maken voor een technisch beroep, eventueel bij NMBS. Iets wat werkt, want een aantal oud-deelnemers van BERT werkt intussen bij NMBS.

Ook in 2021 gaat NMBS op zoek naar bijna 1.300 nieuwe medewerkers, waaronder 80 ingenieurs en 450 technische profielen.

Georges Gilkinet, Vicepremier en Minister van Mobiliteit: “Tijdens deze editie van de BERT-wedstrijd werden leerlingen uitgedaagd om een systeem te bedenken voor betere toegankelijkheid van de treinen van NMBS. De treinen toegankelijker maken is belangrijk voor de reiziger en een prioriteit voor deze regering en voor NMBS. ​ Bravo aan alle leerlingen die deelnamen, en in het bijzonder aan de winnaars, die een creatieve, toepasbare oplossing voorstelden! ​ Net als NMBS hoop ik dat de leerlingen na deze wedstrijd ook een job bij de spoorwegen overwegen, want er wachten bij NMBS nog zo veel boeiende uitdagingen. Wie werkt voor de spoorwegen, bouwt elke dag mee aan de mobiliteit van morgen.”
Dimitri Temmerman

Dimitri Temmerman

Woordvoerder, NMBS

Over NMBS

Onderweg. Naar beter. NMBS, de operator voor het reizigersvervoer per trein in België, wenst de oplossing te zijn voor een comfortabele en duurzame mobiliteit in België. Haar streefdoel: tevreden klanten die de trein zien als een evidente oplossing voor hun mobiliteitsbehoeften. Als één van de grootste werkgevers in België en als sleutelspeler voor de mobiliteit blijft NMBS investeren in klantgericht, stipt, veilig en comfortabel vervoer. De teams van NMBS zetten zich dag in dag uit in voor comfortabele en functionele stations, het bevorderen van intermodale verbindingen, het onderhouden en vernieuwen van treinen en reizigers veilig op hun bestemming te brengen. Elke dag opnieuw zetten ze de klant centraal.