Brandweer Merelbeke oefent op spoorongeval in NMBS-werkplaats in Melle

Op de terreinen van de NMBS-werkplaats in Melle heeft de brandweer gisteravond een rampoefening gehouden. Daarbij werd een aanrijding aan een overweg nagebootst tussen een trein en een auto met een paardentrailer. NMBS neemt regelmatig deel aan dergelijke oefeningen. In dit geval bood ze de brandweerlieden van Brandweerzone Centrum een unieke kans om in een zo reëel mogelijke omgeving te kunnen oefenen op een spoorwegongeval.

Aan de oefening nam een veertigtal personen deel. Behalve de brandweer waren daarbij ook figuranten om plaats te nemen in de auto en de trein. De oefening hield een aantal uitdagingen in. Zo zaten in de wagen een aantal personen gekneld en raakte ook het paard in de trailer – een dummy voor de oefening - gewond.

In de trein zaten fictieve reizigers, waarvan ook een aantal gewond was. De brandweer kreeg als opdracht om alle reizigers veilig te evacueren. Een extra moeilijkheid daarbij was dat er in de trein ook rookontwikkeling was.

Belangrijke samenwerking

De oefening gebeurde op initiatief van een treinbestuurder van NMBS, die zelf ook werkt als vrijwillig brandweerman bij de post Merelbeke.

Pieter Moncarey, treinbestuurder bij NMBS en vrijwillig brandweerman bij Brandweerzone Centrum: “Voor mijn collega-brandweerlieden en mezelf is het belangrijk dat we dergelijke oefeningen kunnen houden op een spoorwegdomein. Alles wat daarbij komt kijken is voor de brandweer een extra uitdaging. Het is essentieel daarop te oefenen, zodat we goed kunnen handelen wanneer zich zo’n ongeval effectief voordoet.”

Eén van de grootste werkplaatsen

De NMBS-werkplaats in Melle werd in 2018 geopend. Het is één van de grootste werkplaatsen van NMBS. De 300 medewerkers staan er elke dag in voor het onderhoud van meer dan 300 treinen en locomotieven. Ze werken daarvoor met de nieuwste technologieën en volgens efficiënte werkmethodes.

Dimitri Temmerman

Dimitri Temmerman

Woordvoerder, NMBS

Renée Vansteenwinckel

Communicatieverantwoordelijke, Brandweerzone Centrum

 

Over NMBS

Onderweg. Naar beter. NMBS, de operator voor het reizigersvervoer per trein in België, wenst de oplossing te zijn voor een comfortabele en duurzame mobiliteit in België. Haar streefdoel: tevreden klanten die de trein zien als een evidente oplossing voor hun mobiliteitsbehoeften. Als één van de grootste werkgevers in België en als sleutelspeler voor de mobiliteit blijft NMBS investeren in klantgericht, stipt, veilig en comfortabel vervoer. De teams van NMBS zetten zich dag in dag uit in voor comfortabele en functionele stations, het bevorderen van intermodale verbindingen, het onderhouden en vernieuwen van treinen en reizigers veilig op hun bestemming te brengen. Elke dag opnieuw zetten ze de klant centraal.

Neem contact op met

www.nmbs.be